banner171

Gençler Eyüp’te 57’inci Alay için yürüdü

Gençler Eyüp’te 57’inci Alay için yürüdü

Gençler Eyüp’te 57’inci Alay için yürüdü

 Çanakkale Savaşı'nda Anzak Çıkarmasına karşı verdiği mücadele sonrası destanlaşan 57. Alay, savaşın 102. yılında düzenlenen yürüyüşle anıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, Eyüp Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleşen “57. Alay Çanakkale Vefa Yürüyüşü” programında, İstanbul'un dört bir yanından gelen gençler Çanakkale ruhunun sönmediği, hiç bir zaman da sönmeyeceği mesajını vermek için sabah namazı öncesi Eyüp Sultan Meydanı'nda buluştu.

Eyüp Sultan Camii'nde kılınan sabah namazı sonrası Eyüp Belediyesi gençlere, 57'nci Alay askerlerinin son yemeği olan ekmek ve yarma çorbası ikramında bulundu.

DEV TÜRK BAYRAĞI VE ATATÜRK POSTERİ TAŞIDILAR

Çorba ikramının ardından gençler 100 metre uzunluğunda Türk Bayrağı ve dev Atakürk posteri açarak Edirnekapı Şehitliği'ne yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Yürüyüş güzergahı araç trafiğine kapatıldı. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün ardından grup, Edirnekapı Şehitliği'ne ulaştı Edirnekapı Şehitliği'ne gelindiğinde ise burada bir tören düzenlendi.

Edirnekapı Şehitliği'ndeki törende Eyüp Sultan Camii İmamı Erhan Mete Kur'an-ı Kerim tilaveti yaptı, dualar okudu. Törene katılan gençler hep birlikte ellerini açarak dualara eşlik ettiler.

57’İNCİ ALAYIN DESTANSI MÜCADELESİ

57. Piyade Alayı, Çanakkale Kara Muharebeleri'nin başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarması ve sonrasında gerçekleşen muharebelerdeki başarısıyla bilinir. Alay, 30 Kasım 1915 tarihinde Osmanlı Padişahı V. Mehmed tarafından Altın ve Gümüş İmtiyaz Madalyaları ve Harp Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Alay, 1911 yılında Trablusgarp Savaşı'na katıldı. Balkan Harbi başladığında, bu kez Vardar Ordusu komutasındaki 19. Piyade Tümeni'ne emrine verildi ve Elbasanlı Albay Şemi Bey komutasında, 35 subay, 2223 er ve erbaş ve 40 hayvan mevcuduyla Balkan Savaşı'na katıldı.

Balkan Savaşı'ndan sonra 19. Tümen kuruluşundan çıkarılan 57. Alay, 1 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ, Yerçeşme'de yeniden kurularak, tekrar 3. Kolordu bünyesindeki 19. Fırka'ya bağlandı.

22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağı verildikten sonra Çanakkale'ye doğru yola çıktı ve 25 Şubat 1915'te Eceabat’a geldi. Mart ayında Bigalı Köyü’ne konuşlandırıldı. 24 Nisan 1915'e kadar Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni tarafından eğitime tabi tutuldu. 57. Alay'ın bağlı bulunduğu 5. Ordu tarafından birkaç kez yeri değiştirilmek istenmişse de Yarbay Mustafa Kemal, çıkartmanın beklendiği yere en yakın noktalardan biri olmasından ötürü, alayın Bigalı Köyü'nde kalması yönünde ısrarcı oldu.

Çanakkale Kara Muharebelerinin başladığı gün olan 25 Nisan 1915 sabahı, 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, kendisine bu yönde bir emir gelmemiş olmasına rağmen düşman çıkartmasını haber alır almaz yanına 57. Alay'ı ve bir dağ bataryasını alarak, kişisel inisiyatifiyle stratejik açıdan önemli olan Conkbayırı'na doğru hareket etti. 57. Alayın Conkbayırı'na hareket eden 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan 3.600 subay ve asker, Conkbayırı'na varıldığı anda bizzat Yarbay Mustafa Kemal'in emriyle, kendisinden yaklaşık 2-3 kat daha büyük olan Anzak birliklerine karşı taarruza geçerek, sabah 4:30'dan beri düşmanla çatışma halinde bulunan Yarbay Mehmet Şefik Bey komutasındaki 27. Alay'ın yardımına yetişmiş oldu.

25 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasındaki Arıburnu Muharebeleri'nde ciddi zayiat veren alay, savaş ortalarında takviye edildi. Alay, savaşın siper harbine dönüşmesiyle, Merkeztepe-Bombasırtı civarında konuşlandı ve savaş sonuna kadar bu bölgeyi başarıyla savundu.

57. Alay, 19. Tümen'in 19 Ocak 1916'da Çanakkale Cephesi'nden ayrılmasıyla Keşan bölgesinde konuşlandırıldı ve eksikleri giderildikten sonra bağlı bulunduğu 19. Tümen'le birlikte yeni kurulan 15. Kolordu bünyesinde Galiçya Cephesi'ne gönderildi. Burada büyük yararlılıklar gösterdikten sonra mevcudu 1.100 kişiye düşen alay, cephe gerisine alındı ve eksikleri giderildi. Sonrasında yeniden cepheye alındı; fakat Rusya'da Bolşevik Devrimi'nin çıkması üzerine burada savaş sonlandı. Kolordu'yla birlikte bu sefer Sina ve Filistin Cephesi'ne yollandı. 57. Alay burada yararlılıklar göstermesine rağmen, Meggido Muharebesi'nde İngilizler tarafından çembere alındı. Mevcudu 2 gün içerisinde makineli tüfek bölükleriyle birlikte 260 kişiye düştü. Kalan askerlerin esir alınmasıyla birlikte alay imha oldu.

Hayatını kaybeden 57. Alay'a bağlı 628 asker için Gelibolu Yarımadası'nda, Bombasırtı üzerinde 12 Aralık 1992 tarihinde sembolik bir şehitlik açılmıştır.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2017, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153