Gaziosmanpaşa Belediyesi, Recep Tayyip Erdoğan Gençlik Parkı’nda Mevlana Mahallesi sakinlerine yönelik bir Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Toplantıya Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Belediye Başkan Yardımcıları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“1/5000’LİK PLANLARIMIZA 1 İTİRAZ DA 1000 İTİRAZ DA BİZİM İÇİN AYNI”
Toplantıda yaptığı konuşmaya vatandaşların aklının bazı kimselerce karıştırıldığını ifade ederek başlayan Başkan Usta, “Mevlana Mahallesi dahil 13 mahallede kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bakanlığımız, Belediye iştiraklerimiz, mimarlarla beraber istişare ederek bu sürece başladık. Her şeyi açık ve şeffaf bir şekilde yürüttük. Muhtarlıklar, STK’lar, işadamları, siyasi parti yöneticileri başta olmak üzere birçok kişi ve kurumla görüşerek bu süreci yürüttük. Her durumu anlık olarak internet sitelerimizde yayınlayarak gizli hiçbir iş bırakmadık. 1/5000’lik planlarımızı da internet sitemizden yayınladık. Bu planlara 1 itiraz da olsa, 1000 bin itiraz da olsa bizim için aynı. Eğer bir yanlışlık varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla oturur düzeltiriz. Biz hesabımızı sizlere vereceğimiz için tüm çalışmalarımızı sizlerle beraber yapıyoruz. Bizim 3 ilkemiz var: Adalet, şeffaflık ve uzlaşma. Biz de bu mahallenin çocuğuyuz ve burada birçok kişiyi yakınan tanıyoruz. Biz sizlere yanlış yapamayız. Eğer siz kentsel dönüşümü istemiyorsanız biz bu çalışmayı durdurur, sizin rızanızı almadan hiçbir iş yapmayız. Medyada, internette ne kadar karalama kampanyası yaparsa yapsın biz sizin isteğiniz doğrultusunda hareket ederiz. Biz sizin desteğinizle bu göreve geldik. Sizin burada yaşamanız için her şeyi yapmak zorundayız” dedi.
GAZİOSMANPAŞA’YI CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Topoğrafyanın sağlam olmasına rağmen mevcut binaların 1999 yılındaki İstanbul depreminden önce yapılması dolayısıyla yeni deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için Mevlana Mahallesi’nin kentsel dönüşüm alanı kabul edildiğine dikkat çeken Başkan Usta, şunları söyledi:
“1999 yıl öncesi yapılan binalar depremlere dayanıklı değil. Bu gerçeği kimse göz ardı edemez. Buranın zemini sağlam olsa da, bu tek başına yeterli değil. Biz kentsel dönüşümü sadece depreme tedbir olması için de yapmıyoruz. Ulaşımıyla, konutuyla, okuluyla, yeşil alanıyla, otoparkıyla, sosyal donatı alanlarıyla Bizim bir idealimizi var; Gaziosmanpaşa’yı İstanbul’un cazibe merkezi haline getirmeye, kentin tüm imkanlarından faydalandırmaya çalışıyoruz. Bunun için de Türkiye’de Master Plan yapan ilk belediye olduk ve bunu Bakanlığımıza onaylattık. Kentsel dönüşüm bir bina yıkıp yerine yeni bina yapmak değil. Biz yeni bir medeniyet kurmak istiyor Gaziosmanpaşa’yı en iyi yerlere getirmek için uğraşıyoruz.”
‘YERLERİNİZ DEĞERLENİYOR, SATMAYIN’
İlçenin 1/1000 planlarının hak sahipleriyle karşılıklı konuşularak belirleneceğini ifade eden Başkan Usta, “Nerede nasıl kaç katlı bina yapacağımızı birlikte karar verecek bu süreci birlikte yürüteceğiz. Mevlana Mahallesi değerli bir mahalle. Size yerlerinizi sattırmaya çalışanlara kanmayın. Yerlerinizi satmanızı tavsiye etmiyor ve yerlerinizin değerleneceğini net bir şekilde belirtmek istiyorum. Kentsel dönüşümden önce yeriniz 200 lira ise en az iki katı değer kazanıp 400 lira olacak” diye konuştu.
Kentsel dönüşümü değer esaslı bir şekilde yaptıklarını vurgulayan Başkan Usta, “Bir binadaki dairelerin fiyatı konumuna, büyüklüğüne, yeşil alanına, çevreyoluna bakıp bakmadığına, karanlıkta kalıp kalmadığına göre belirleniyor. Biz de bu aynısı için uğraşıyor, herkesin hakkını alması için çok detaylı çalışıyoruz” dedi.
Son olarak Mevlana Mahallesi’nde emsalin düşük tutulması dolayısıyla kaygı duyanlar olduğunu ifade eden Başkan Usta, “Emsal yoğunluğu yapılaşma yoğunluğu demektir. Biz emsali düşük tutarak yapılaşmayı azalttık. Ve altını çizerek söylüyorum emsal ne kadar düşük ise değer o kadar artar.” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2015, 01:00