23 Ekim 2012 tarihinde vuku bulan Erciş Depremi sonrası ilçe merkezi dışında kalan köylerin de ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılan seferberlikte kendisine tahsis edilen Aşağı Çökek, Hocaali ve Hacıkaş köylerinde çok bileşenli projelerine devam eden Gaziosmanpaşa Belediyesi ‘Aşağı Çökek, Hocaali ve Hacıkaş Artık Bizim de Köyümüz’ sloganıyla yeni projeler üretmeye devam ediyor. Depremin akabinde 2 TIR dolusu gıda malzemesi yanında, 360 adet çadır getirerek depremzede köylülerin ihtiyacını karşılayan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ve ekibi, bu yardımların ardından hayata geçirdiği daimi sağlık birimi ile birlikte 1 hekim, 1 sağlık memuru, ambulans ve eczane hizmetleriyle her üç kardeş köydeki depremzede vatandaşların sağlık ihtiyaçlarını yerinde karşıladı.
Merkez köy konumundaki Aşağı Çökek Köyü Taziye Evi’ni proje boyunca dispanser olarak kullanarak belediye, sağlık birimini 7/24 hizmet anlayışı ile poliklinik hizmeti dışında periyodik olarak her üç köyde çeşitli sağlık taramaları ve sağlıklı yaşam bilincini artırmaya yönelik muhtelif eğitimler gerçekleştirdi. Ayrıca, Erciş Sağlık Grup Başkanlığı ile işbirliği yapılarak köylerdeki öğrencilerin aşı kampanyalarını da bizzat yürüten belediye, bunların yanı sıra evde sağlık hizmeti ihtiyacı duyan vatandaşlara da yerlerinde ve acil durumlarda ambulans hizmeti sağladı.
Gaziosmanpaşa Belediyesi 4 Kasım 2011- 31 Ağustos 2012 tarihleri arasında ise 5 bin 800 hastaya poliklinik hizmeti verdi. Öğrencilere giyim, kırtasiye ve oyuncak yardımı yanında, 250 erkek öğrenciyi Yaz tatilinde sünnet ettiren Gaziosmanpaşa Belediyesi, başlıca gelir kaynağı olan küçükbaş hayvancılık, süt ürünleri, bal ve kilimlerin rekabetçi pazara taşınması, ekonomik değerinin artması ve özellikle tarımsal kalkınmayı teşvik eden uygulamalardan daha verimli yararlanabilmeleri için ‘Hacıkaş, Aşağı Çökek ve Hocaali Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu.
Gaziosmanpaşa Belediyesi, ayrıca kooperatifin İstanbul’da kendi ilçe sınırları içinde tahsis edeceği bir satış yeri ile de ürünlerin markaları altında doğrudan köylüler tarafından satılmasına olanak sağladı.
Bununla da yetinmeyen Gaziosmanpaşa Belediyesi, kardeş köylerine yönelik uygulamakta olduğu ‘Sürdürülebilir Gelir Getirici Meslek Eğitimlerinin Verilmesi ve Mesleğin Yaygınlaşmasını Sağlayıcı Hizmetler’ bileşeni altında köyün genç kız ve erkeklerine ayrı ayrı projeler üreterek, insanlara balık verme yerine, balık tutmayı öğretti. 22 Nisan 2012 tarihinden itibaren başlattığı ‘Kilim Atölyesi Projesi’nde eğitmen olmak üzere her köyden seçilmiş 5’er, toplamda 15 genç kızı meslek sahibi yapan belediye yetkilileri, 10 aylık süre içersinde köylülerle bir an olsun bağlarını koparmayarak kardeş köylerde yatıp kalktı. Bu davranışlarıyla Ercişlilerin gönlünde taht kuran uzman ekip, genç erkekler için de arıcılık projesini geliştirdi. 44 gencin arıcılık kursundan geçirilmesinin ardından, ücretsiz arı kovanlarını yakın zamanda köyün gençlerine vereceği bildirildi.
KARDEŞ KÖYLERE KİLİM ATÖLYESİ: Kardeş köylerde kadınların vaktiyle kökboyalı kirman ipinden son derece özgün ve yöresel kilim yaptıklarını tespit eden belediyenin uzman ekipleri, bu geleneğin köydeki genç kız ve kadınlar tarafından tekrar canlandırılması ve ev ekonomilerine düzenli katkıda bulunabilmeleri için gerek kökboyalı kirman ipi üretimi, gerekse özgün Van Kilimi üretimi için eğitimler düzenleyerek, kilim tezgâhı, ip ve aksesuarları çeşitli kurumlarla irtibata geçerek temin edip, her köyde 15’er kilim tezgâhlı atölyesi kurdu. Ayrıca kilim, kökboyalı kirman ip üretimi için de her bir köyden eğitmen adayı olarak seçilen 5’er, toplamda 15 genç kıza 5 aylık süre ile eğitim verildi.
Verilen eğitim sonucunda düzenlenen sertifika verme törenine Erciş Kaymakamı Barbaros Baran’da katılarak genç kızları tebrik etti. Törende konuşan Kaymakam Baran, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin örnek projelere imza attığını belirterek, “Depremden hemen sonra Türkiye’nin dört bir yanından Van’a, Erciş’e çok büyük destekler, yardımlar geldi. Bu yardımlar kesinlikle çok çok önemliydi. Dostluğumuzu, kardeşliğimizi, birlikteliğimizi simgeleyen yardımlardı, desteklerdi bunlar. Ama Gaziosmanpaşa Belediyesi ayrıca fiili olarak ta depremden sonraki süreçte 10 aydır kendi personeliyle buradan ayrılmadı. O yönüyle de ekstra öneme sahip bu çalışmalar. Köyde yatıp, kalkıp köylüyle dertleşip sorunlarıyla, sıkıntılarıyla yaşayarak bu süreçte yardımcı olmak ta önemli. Ercişliler adına, köylülerimiz adına kaymakam olarak belediye başkanı Dr. Erhan Erol başta olmak üzere, Gaziosmanpaşa Belediyesine , ilçe halkına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından, Kaymakam Baran öğrencilere sertifikalarını verdi. Düzenlen yemeğin ardından Kaymakam Baran köyden ayrıldı.
Öte yandan, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin hayırsever vatandaşların da katkılarıyla kardeş köy halkının eğitim ve sosyal faaliyetler için kullanabileceği kalıcı eserler bırakmayı da hedeflediği bildirilirken, bu doğrultuda Aşağı Çökek köyüne bir adet 8 derslikli okul, Hacıkaş köyüne bir adet kooperatif idare binası, Hocaali köyüne de bir adet 4 derslikli okul ile bir adet taziye evi yaptıracağı kaydedildi.
Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2012, 14:17
G.O.Paşa'nın Kardeş Köy Projesi Bu Olsa Gerek..
İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi kardeş köy projesi kapsamında Van’ın Erciş ilçesine bağlı Aşağı Çökek, Hocaali ve Hacıkaş köylerindeki yardım faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor.
YORUM EKLE
1
Çiçeği burnunda Ak Partili Süleyman Soylu'dan...
2
CHP'lilerden Şehit Evine Sultangazi'ye Taziye Ziyareti..
3
'CANLI BOMBA' OLDUĞU İDDİA EDİLEN KADIN TUTUKLANDI
4
İstanbul'da Polise Silahlı Saldırı
5
Angelina Jolie'den Türkiye'ye Büyük Övgü
6
Başörtüsünü engelleyen profesöre hapis cezası
7
Okul servis ücretleri belli oldu
8
Polis, Canlı Bomba Lehine Slogan Atan Gruba Müdahale...
9
Seçim Baraji kalkıyor, daraltılmış bölge seçim...
10
75 terörist etkisiz hale getirildi
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:29
GÜNEŞ
08:00
ÖĞLE
12:57
İKİNDİ
15:23
AKŞAM
17:45
YATSI
19:10