Gülsüm ŞAHİN / Röportaj
Yazan kişinin el yazısından karakterini inceleyen bilim dalı Grafoloji Uzmanı Zeynep Bornovalı GpHaber’de;
Yazan kişinin el yazısından karakterini inceleyen bilim dalı Grafoloji Uzmanı Zeynep Bornovalı GpHaber’de;
Grafolog Zeynep Bornovalı’yı Özel Seçkin Çocuklar Anaokulu’nda konferans verdiği dönemde tanıdım. El yazısından analiz yapan hocasından bahsedince, hakkında küçük bir araştırma yaptım ve benim için mucize olan bir şeyi öğrendim. Zeynep Bornovalı, kanser gibi amansız bir hastalığı, 7-8 sene önceden kişinin el yazısına bakarak görebiliyordu. Biz de bu güzel insanı yakından tanıyalım istedik…
Sn. Bornovalı Sizi tanıyabilir miyiz?
1942 İstanbul doğumluyum. Öğrenim hayatım ilkokuldan sonra Amerikan Kız Koleji’nde başlayıp ortaokulu ve liseyi orada bitirip, Kolejden mezun olduktan sonra üniversite hayatıma başladım. Ekonomi ve antropoloji eğitimi alarak, ekonomi alanında doktora çalışmalarına başladım. Öğrenim hayatından sonra çevirmenlik ve eğitmenlik gibi mesleklerde bulundum. İlkokuldan üniversiteye kadar yazı konusunda hep kafa yordum ama bilgim yoktu ve böyle bir bilginin nasıl elde edilebileceğini de bilmiyordum.
Üniversiteden sonra Türkiye’de bu konuyu tesadüfen gazetede iyi bilen birinin olduğunu okudum.; bu kişi psikiyatri ve adli tıp uzmanı Dr. Mustafa Arpınar’dı. Arpınar, bu konuyu yurtdışında öğrenmiş. Çaldım kapısını ve grafolojiye çok meraklı olduğumu anlattım. Bu işi size öğreteceğim dedi ve 1,5 yıl boyunca eğitim aldım. Artık her türlü imkandan faydalanabilecek seviyeye gelmiştim, dil de bildiğim için (İngilizce, İtalyanca, Fransızca yeminli tercümandım) önce Türkiye’de bulabildiğim sonra da yurtdışından getirttiğim eserleri inceleyerek, okuduklarımı uygulamaya başladım. Bir nevi kendi kendime okul oldum 40 senedir tutkuyla çalışarak bugünlere geldim. Hala da öğrenmeye, araştırmaya devam ediyorum.
Grafoloji nedir?
Grafoloji yazıbilim anlamına gelir. Türkçe’ye Fransızca’dan girmiş bir terimdir. Kaynaklar bu sözcüğün ilk kullanılışı hakkında görüş birliğinde değildir. İlk kez geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısında kullanılmıştır. Antik Yunanca’daki “yazı” ve “bilim” köklerinden türetilmiştir.
Türkiye’de bu konuda eğitim verebilecek yerler var mı?
Maalesef bilenler yurtdışında öğreniyorlar.
Peki siz yetiştiriyor musunuz?
Evet yetiştiriyorum. Kurum olarak 2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde ders verdim. Özel ders olarak verdiklerim de var. Öğrencilerim arasında çok başarılı, çok parlak kişiler var. Aralarında uzman doktorlar var. Şu anda benim ders vermiş olduğum 20 tane öğrencim var. Ders verme aşağı yukarı 10-15 yılın işidir daha evvel de biliyordum ama bilmeyi öğretmenin de bir öğrenimi vardır. Ondan emin olmadan eğitime başlamadım.
Kişinin el yazısına bakarak neleri teşhis ediyorsunuz?
Karakterini, davranış biçimini, düşünme tarzını, yapıp yapamayacağı şeyleri nerelerde daha başarılı olabilir. SBS’de Üniversite girişlerinde ya da tıpta hangi uzmanlık alanlarını seçeyim diye danışanlar var. Ek olarak da şimdi söyleyeceğim şey çok iddialı olabilir ama bunu ispat etmem 5 dakika alır. Check-up’tan çok daha ayrıntılı sağlık analizi yapabiliyorum.
Hastalıklar el yazısında bazı bulgular verebilir. Grafoloji belki hastalık teşhisinde ana yöntem olarak değil ama yardımcı bir yöntem olarak yararı olabilir.
İşe eleman alma
Birçok şirket işe eleman almadan önce, başvuranlardan birçok bilgi istemenin yanında yaptığı mülakatlarla en doğru elemanları seçmek için uğraş verir. Bu işlemlerde Grafoloji de işe alınacak kişiler hakkında bazı ek bilgiler verebilir. Zaten yerli ve yabancı birçok kurum ve şirket eleman alımları esnasında Grafolojiden yararlanmaktadır.
Size en çok hangi konularla geliyorlar?
Avukatlar çok başvuruyor. Ellerinde yazılı belgelerle geliyorlar, örneğin; ‘müvekkiliniz inkar ediyor ama bu yazıyı kendisi yazmış, o nedenle siz davanızı başka bir yöne ağırlık vererek açın’ diyorum. Yeni tanıdığı ya da etkilendiği kişiyi iyi tanımak isteyenler, ‘ben bu kişiyi seviyorum ama birbirimize uygun muyuz, mutlu olabilir miyiz?’ diye; iş ortaklığı kurmak isteyenler ‘bu kişiye güvenebilir miyim?’ diye geliyor ya da “İşin içinde bir iş mi var?’ diye kafasında soru işareti olanlar, yakınlarını aha iyi tanımak isteyenler geliyor, merak ettiği için de gelenler de oluyor, bir de anneler, babalar ya da yakın akrabalar çocuk ya da gençte gördükleri bir sorunu, (hastalık olabilir, uyuşturucu olabilir) bana doğrulatmak ya ada işin aslını öğrenmek için geliyor.
Baktığınız karakterle ilgili bir sıkıntı yok ama telafi edilemeyecek bir hatalık çıktı, ne hissedersiniz.
Söylerdim ama üzüntü verici bir şey tabi. Bunu o kadar çok yakınlarımda gördüm ki, aileden, akrabalardan iyeleşmeyeceğini gördüğüm pek çok kişi oldu, bu tür durumlara alışığım ben.
Yazınızdan kendi hastalığınızı gördüğünüz oldu mu?
Elbette oldu.
Son olarak da Grafoloji öğreneceklere tavsiyeniz nedir?
En azından bir yabancı dil öğrensinler çünkü yabancı dilde yayımlar okumaları gerekecek. Bir de üniversite eğitimi yapmış olsunlar. Eğitim şart çünkü insanlarla uğraşıyorsunuz. Doktorlara, psikologlara ve avukatlara tavsiye ederim.
Röportaj’dan sonra ;Zeynep BORNOVALI,Gaziosmanpaşa İlçe milli eğitim şube Müdürü Halime TOZCU, Seçkin Çocuklar Anaokulu Yöneticileri,İle beraber Oldukça neşeli geçen hasbihal’in ardından GPHABER’e poz verdiler…
En azından bir yabancı dil öğrensinler çünkü yabancı dilde yayımlar okumaları gerekecek. Bir de üniversite eğitimi yapmış olsunlar. Eğitim şart çünkü insanlarla uğraşıyorsunuz. Doktorlara, psikologlara ve avukatlara tavsiye ederim.
Röportaj’dan sonra ;Zeynep BORNOVALI,Gaziosmanpaşa İlçe milli eğitim şube Müdürü Halime TOZCU, Seçkin Çocuklar Anaokulu Yöneticileri,İle beraber Oldukça neşeli geçen hasbihal’in ardından GPHABER’e poz verdiler…