banner171

15 temmuz misillemesi

Kanlı darbe girişimini açıkça destekleyen Avrupa, referandumdan da Evet çıkınca eşi görülmedik bir uygulamaya imza attı; Türkiye’ye siyasi denetim kararı aldı.

15 temmuz misillemesi
 15 Temmuz kanlı darbe girişimine karşı Ankara’ya destek olmayan ve 16 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi referandumunda açıkça ‘hayır’ cephesine çalışan Avrupa, Türkiye demokrasisi hakkında skandal bir karara imza attı. Strazburg’da yapılan 2017 Bahar Dönemi Genel Kurulu’nda “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” konulu raporu görüşüldü. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye’nin denetim sürecine alınmasını talep eden karar tasarısını 45’e karşı 113 oyla kabul etti. 2004 yılında denetimden çıkarılan Türkiye, bu kararla yeniden sürece dâhil edilen ilk Avrupa ülkesi oldu.
15 TEMMUZ’UN İNTİKAMI

Kuruluş amacını ‘insan hakları ve demokrasiyi desteklemek’ olarak tanımlayan AKPM, FETÖ’nün darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL’in demokratik kurumlara zarar verdiğini iddia eden raporu onaylayarak teröre desteğini sürdürdü. Raporun görüşüldüğü oturumda karar tasarısına ek yapan AKPM, 16 Nisan’daki anayasa değişikliği halk oylamasındaki ‘hayır’cı tutumunu gizleme gereği duymadı. Yapılan eklerdeyse, Yüksek Seçim Kurulu’nun cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi referandumuyla ilgili bütün itirazları tam anlamıyla incelemesi talep edildi. 

BUNLARI UNUTMADIK

Türk parlamenterlerin çeviri sorunu yaşadığı ve konuşmalarının dinlenmediği oturumda AKPM, terör örgütü PKK destekçileri eliyle siyasi bir karara imza attı. Oturumda aldığı karar için inandırıcı sebepler ortaya koyamayan AKPM, Avrupa Birliği’nin (AB) asıl denetlenmesi gereken skandalları karşısında sessiz kaldı. İşte Avrupa’nın asıl denetime muhtaç 10 siyasi icraatı:

Kararda ne var?

AKPM tarafından kabul edilen raporda FETÖ’nün darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL’in demokrasiye zarar verdiği öne sürülüyor. OHAL’in derhal kaldırılmasını talep eden raporda, Türkiye’nin idam cezasının yeniden kabul etmesini tartışmasının Avrupa değerleriyle bağdaşmadığı vurgulanıyor. Kabul edilen tasarıda ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Nisan referandumuyla ilgili bütün itirazları dikkate alması isteniyor.

Ne anlama geliyor?

16 Nisan referandumunun ardından Türkiye’nin ekonomik ilerlemesinin önüne set çekmek isteyen Batı’nın AKPM üyesi terör destekçisi parlamenterler aracılığıyla aldığı bu kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Türkiye karşıtı tavrın devam edeceği sinyalini veren bu kararın ardından 28 Nisan’da düzenlenecek Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından da benzer bir ‘uyarının’ çıkması bekleniyor.

PKK’cı vekiller onayladı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM), Türkiye demokrasisini yeniden siyasi denetime alma kararında terör örgütü PKK taraftarı vekillerin baş rolü oynaması dikkat çekti. Tasarıdaki maddelerin Türkiye aleyhine değiştirilmesi yönünde önerge veren üyeler arasında terör örgütü PKK ile ilişkisi olduğu bilinen Danimarkalı Nikolaj Villumsen, Alman Andrej Hunko ve İsveçli Lotta Johnsson Fornarve yer aldı. AKPM Türk heyetinde bulunan AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri ret oyu verirken, HDPli Ertuğrul Kürkçü ve Filiz Kerestecioğlu Demir kabul oyu kullandı. Türk delegasyonunun AK Partili üyeleri tarafından, tasarıda 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında “Gülen hareketinin olduğu” şeklindeki ifadenin “Fetullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” olarak değiştirilmesi talebiyse reddedildi.

Dışişleri Bakanlığı: AB’nin basiretsiz tutumunu yansıtıyor

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’yi yeniden denetime alma kararına Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Kararın siyasi olduğunun vurgulandığı açıklamada, “AKPM’de, yerleşik usullerin dışında siyasi saiklerle alınan bu haksız kararı şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullanıldı. Türkiye’nin Avrupa’daki İslam karşıtlığını körükleyen popülist yaklaşımlarla tek başına mücadele ettiğinin altının çizildiği açıklamada, “Karar, AB’nin basiretsiz tutumunu yansıtıyor” denildi.

İbrahim Kalın: Düşman çevrelerin siyasi operasyonu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın AKPM kararının, Türkiye düşmanı çevrelerin siyasi operasyonu olduğunu kaydetti. Sosyal medyadan açıklama yapan Kalın, “Hakikatle ve hakkaniyetle ilgisi olmayan bu maksatlı kararı kınıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Kararı yorumlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, “Bu ırkçı, faşist, Türk karşıtı, İslam karşıtı, Türkiye karşıtı bir kampanyanın sonucu olarak görülüyor” dedi.



1. AP’de terör sergisi

Avrupa Parlamentosu’nda sosyal demokrat vekil Josef Weidenholzer’in ev sahipliğinde terör örgütü PKK için resim sergisi açıldı. Sergide terörist başı Öcalan’ın ve örgütün uzantısı PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde çekilmiş fotoğrafları yer aldı.

2. FETÖCÜ’lere koruma

Yunanistan Yüksek Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkeye sığınan FETÖ’cü askerleri “Türkiye’de işkence var” yalanını kullanarak iade etmedi. Mahkemeye çıkarılan teröristlerin tıraşlı ve takım elbiseleri hali dikkat çekti.

3. Irkçı pano rezaleti

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki havalimanındaki elektronik panolarda “Türkiye tatili ile sadece Erdoğan’ı desteklersiniz” ile “Türkiye 15 yaşın altındaki çocuklarla cinsel ilişkiye izin veriyor” yazısı paylaşıldı.

4. Müslim’e miting izni

Türkiye Cumhuriyeti devlet yetkilerinin Almanya’da konuşmasına izin vermeyen Almanya, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin miting yapmasına izin verdi. Örgütün sözde lideri  Salih Müslim’in mitingde konuşma yapmasına ses çıkarılmadı.

5. Anlaşma var para yok

Türkiye ile geri kabul anlaşması imzalayan Avrupa Birliği, söz vermesine rağmen, ne 9 milyar avroyu verdi ne de vize serbestisi şartını yerine getirdi. Türkiye’ye vize kolaylığı tanımayan AB, Birleşik Arap Emirlikleri ve Gürcistan’a ise serbest geçiş hakkı tanıdı.

6. Cemil Bayık’a onay

Köln’deki Demokrasi Mitingi’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferansla bağlanmasını yasaklayan Almanya, PKK’nın aynı kentteki mitinginde Cemil Bayık’ın görüntülü mesajının yayınlanmasına izin verdi. 

7. Hollanda ‘faşizmi’

Rotterdam’da Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmesi planlanan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal eden Hollanda, Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da Türkiye’nin Rotterdam Konsolosluğu’na girişine engel oldu.

8. Taraflı AGİT heyeti

Avrupa Konseyi’nin AGİT’le birlikte 16 Nisan halk oylamasını seyretmesi için gönderdiği gözlemcilerin terör örgütü PKK sempatizanı olduğu oratya çıktı. Hukuksuz AGİT raporuna destek sunan Avrupa Konseyi’nin solcu Alman vekili Andrej Hunko’nun PKK paçavralarıyla çekilmiş resimleri olduğu öğrenildi.

9. Erdoğan’a tehdit

İsviçre’nin başkenti Bern›de terör örgütü PKK yandaşlarınca düzenlenen ‘hayır’ mitinginde ‘Kill Erdogan (Erdoğan’ı öldürün)’ pankartı açıldı. Siyah fon üzerine hazırlanmış pankartta, başına silah doğrultulmuş Erdoğan’ın fotoğrafı yer aldı.

10. OHAL’e Fransız kaldı

Türkiye’deki 16 Nisan referandumunun OHAL koşullarında düzenlenmesini eleştiren Avrupa, Fransa’nın aynı şartlar altında cumhurbaşkanını seçmesine sesini çıkartmadı.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2017, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153