Ankete katılan 2'si kadın 562 belediye başkanından, 39'u 30-39 yaş, 209'u 40-49 yaş, 227'si 50-59 yaş ve 47'si 60-69 yaş aralığında olduğunu belirtirken, 40 kişi yaşına ilişkin bir bilgi vermedi. Küçük ölçekli belediye başkanlarından 69'u ilçede, 488'i beldede çalıştığını ifade etti.
Anket sonuçlarına göre, yapı ve işleyişe ilişkin küçük ölçekli belediyelerin başkanlarının yüzde 83,4'ü ''Belediye encümenin işlevsel olmaması''nı, yüzde 86,4'ü ''İhtiyaç fazlası personel bulunması''nı, yüzde 93,2'si ''Yeterli sayıda ve istenen nitelikte personel istihdam edilememesi''ni, yüzde 92'si ''Sözleşmeli personel çalıştırılacak alanların sınırlı olması''nı, yüzde 91,8'i ''Memur ve işçi alımında belediyelerin inisiyatifinin olmaması''nı, yüzde 94,3'ü ''İdari, mali ve teknik kapasite yetersizliği nedeniyle belediyelerin asgari görevlerini yerine getirememesi''ni çok önemli bulduğunu ifade etti.
-Başkanların mali ve sosyal haklarıyla ilgili sorunları-
Başkanların yüzde 90,8'i ''Belediyede çalışan personelin maaş ödemelerinde güçlük yaşanması''nı, yüzde 92,8'i ''Denkleştirme ödeneğinin dağıtımının adaletli olmaması''nı, yüzde 91,9'u ''Genel bütçeden verilen payın dağıtımında gelişmişlik endeksinin gerçeği yansıtmaması ve beldeler itibarıyla yapılmaması''nı, yüzde 92'si ''Mevcut gelir düzeyi ile kamuya ait borçların ödenememesi''ni, yüzde 92,3'ü ''Toplam gelirlerin sabit giderleri bile karşılayamaması''nı ''çok ve oldukça önemli bulduğunu belirtti.
Anketin bu bölümünde, yüzde 92,3 ile ''Sade bir bütçe ve muhasebe kayıt sisteminin olmaması'', yüzde 93,2 ile ''Sade bir ihale sisteminin olmaması'', yüzde 94,2 ile ''Bazı altyapı-yatırım hizmetleri için KDV istisnasının olmaması'', yüzde 94,1 ile ''İdari, mali ve teknik kapasite yetersizliği nedeniyle büyük yatırım hizmetlerinin gerçekleştirilememesi'' gibi sorunlar da yer aldı.
Başkanların mali ve sosyal haklarıyla ilgili sorunlara verdiği yanıtlarda da yüzde 91,3 ile ''Belediye başkanlarının VIP geçiş hakkının bulunmaması'' ilk sırada bulundu.
Bu sorunu yüzde 94,2 ile ''Belediye başkan ödeneklerinin görev, yetki ve sorumluluklarıyla dengeli olmaması'', yüzde 89,7 ile ''Ankara'da konukevi imkanlarının yeterli olmaması'', yüzde 92,4 ile ''Belde belediye başkanlarına hususi damgalı pasaport verilmemesi'', yüzde 89,3 ile ''Görev süresi sona eren belediye başkanlarına hususi damgalı pasaport verilmemesi'', yüzde 87,9 ile ''Belediye başkanlarının silah taşıma haklarının görev süresi sona erdikten sonra harçsız devam etmemesi'', yüzde 90,5 ile ''Sosyal Güvenlik Kanunu yürürlüğü girdikten sonra belediye başkanı seçilenlere makam ve emekliliklerinde görev tazminatı ödenmemesi'' izledi.
Başkanlar bu sorunları oldukça önemli bulduklarını vurguladı.
-''Toplantılar Ankara'da yapılsın''-
Küçük ölçekli belediyelerin başkanları tarafından anketteki soruların dışında belirtilen konuların bazıları da şöyle:
''-Konuk evleri arttırılmalı.
- Belediyelerin ihtiyacı kadar kadrolu veya geçici personel alabilmesi sağlanmalı ve küçük belediye personelleri bölgesel olarak birbirleriyle ortak çalıştırılmalı.
- Harita mühendisleri, iktisatçılar, inşaat mühendisleri bütün belediyelerde çalıştırılmalı ve maaşları devlet tarafından ödenmeli.
- Projelerin kabulü konusunda küçük belediyelere öncelik verilmeli.
- İller Bankası payı en az nüfus 200'müş gibi ele alınarak gönderilmeli.
- Belediye Başkanı atamayla, meclis seçimle gelmeli.
- Tüm belediyelerde yerel koşullara göre gelir tespiti yapılmalı ve destek verilmeli.
- Sokak aydınlatmaları sorunu giderilmeli.
- Başkan maaşları giderler göz önüne alınarak ödenmeli.
- Seminerlere eşlerin ücretsiz gelmesi sağlanmalı.
- Seminerler sadece Antalya'da belli otellerde yapılmamalı.
- Toplantılar Ankara'da yapılmalı.
- Yeşil pasaport sorunu çözülmeli.''
AA
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2012, 17:03