Kentsel alanlarda işsizlik oranı yüzde 11,6, kırsal yerlerde yüzde 4,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması, 2011 Haziran dönemi sonuçlarına göre, geçen yılın ayında 2 milyon 751 bin kişi olan işsiz sayısı, bu yıl aynı dönemde 214 bin kişi azalarak 2 milyon 537 bin kişiye geriledi. İstihdam da 23 milyon 488 binden 24 milyon 901 bin kişiye çıktı. Destek Menkul Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı, haziran verisinin önceki aylara kıyasla daha ılımlı olduğunu ancak bu görünümün devam etmesinin zor göründüğünü söyledi. İşsizlik oranının önümüzdeki aylarda mevsimsel nedenlerden dolayı yükseleceğini belirten Tokalı, ekonomik aktivitenin belirleyici sektörü olan sanayide, istihdamla ilgili son iki aydır zayıflama sinyalleri olduğunu, yıllık artış hızının da hızlı bir şekilde yavaşladığına dikkat çekti.
TÜİK'e göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 14 bin kişilik artışla 72 milyon 321 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus da (15 yaş ve daha yukarı yaştaki nüfus) 1 milyon 36 bin kişi artarak, 53 milyon 539 bin kişiye ulaştı. 2011 yılının Haziran döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puanlık artışla yüzde 51,2 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde işgücüne katılma oranı 1,1 puanlık artışla yüzde 72,7, kadınlarda ise 1,4 puanlık artışla yüzde 30,5 oldu.
Haziran döneminde, 24 milyon 901 bin kişi istihdam edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen kişi sayısında 1 milyon 413 bin kişilik artış gözlendi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 367 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 46 bin kişi arttı. Sektörel kompozisyona bakıldığında, istihdamın yüzde 26,5'i tarım, yüzde 18,9'u sanayi, yüzde 7,5'i inşaat, yüzde 47,2'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı değişmedi, inşaat sektörünün payı 0,8 puan arttı, buna karşılık sanayi sektörünün payı 0,4 puan, hizmetler sektörünün payı ise 0,2 puan azaldı. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, haziranda, geçen yılın aynı dönemine göre 1,3 puanlık azalışla yüzde 43,5 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan azalarak yüzde 18'e geriledi.
TÜİK araştırmasına göre, Haziran 2011 döneminde 2 milyon 418 bin kişi işe yeni başladı veya iş değiştirdi. Bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 9,7 oldu. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 27,9'u 25-34 yaş grubunda yer aldı. Söz konusu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 15,5'i sanayi, yüzde 33,4'ü hizmetler, yüzde 24,2'si inşaat sektöründe, yüzde 26,9'u ise tarım sektöründe işe başladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü göstergelerine bakıldığında, 2011 yılı Haziran döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 151 bin kişilik, işsiz sayısında ise 13 bin kişilik artış gözlendi.
çelik: İŞSİZLİK, ÖNCELİKLİ GÜNDEMİMİZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlikle mücadelenin, öncelikli gündem maddeleri arasında olduğunu belirterek, "Türkiye bir açıdan büyümesini gerçekleştiriyor, diğer açıdan da buna paralel istihdamını artırmaya devam ediyor." dedi. Ulusal istihdam stratejisi ile temel olarak, ülkemiz iş gücü piyasasındaki yapısal sorunların çözülmesi, orta ve uzun vadede büyümenin istihdama katkısının artırılarak işsizlik sorununa kalıcı çözüm sağlanmasının hedeflendiğini belirten Çelik, "Geçtiğimiz dönemde aldığımız kısa çalışma ödeneği ve meslekî eğitim programları gibi tedbirler önemli oranda karşılık buldu. Bundan sonra da işsizliği azaltmaya ve istihdamı geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı aynı ciddiyetle sürdüreceğiz." şeklinde konuştu. ANKARA ZAMAN