banner171

G20'de diğer gündem: Suriye, Paris, mülteciler ve terör...

G20 zirvesini Antalya'dan canlı yayın yapan kanallarda bir ekonomi platformu olan G20'nin alternatif gündemi olan Suriye, Mülteciler, Paris ve terör konusunda değerlendirmelerde bulunuluyor.

G20'de diğer gündem: Suriye, Paris, mülteciler ve terör...
 İşte konular çerçevesinde değerlendirmeler:


OMER KAŞRAM YORUMLADI

El Cezire Arapça Ankara Temsilcisi Omar Kaşram Habertürk'te yorumladı:

"Bu gibi toplantılarda gerçek gündem ikili görüşmelerde konuşulur. Putin ve Merkel görüşmesini beklemek gerekiyor."

SURİYE'DEKİ İRAN VARLIĞI

"Suriye'de 100 binin üzerinde Şii milis var. Herkes DAEŞ'e, NUSRA'ya bakıyor. Fakat Hizbullah'ın 30 bin milisi var. İran'ın tavrı ve ne yapacağı çok önemli."

RUSYA'NIN SURİYE'DEKİ VARLIĞI

"Rusya'nın Suriye'de bildiğimiz bazı istekleri var. Mesela Akdeniz için çok önemli olan limanlar, üsler. Fakat çıkarlarının çoğu karşılanırsa her şeyi yapabilecek bİri adam Putin. Uluslararası politika tamamen çıkarlar üzerine kurulu. Fakat şaşırmayın, Rusya istediğini aldığında 1 gün içinde de Esed'i devirebilir."

VİYANA'DA ALINAN KARAR

"Viyana'daki kararın uygulanması çok zor. Bence bu medyayı ve kamuoyunu oyalamak için alınmış kararlar."

IŞİD KONUSU

"IŞİD i bitirmek için kara harekatı şart. Durum kritik hale geliyor ve artık somut bir karar alınmazsa dünya inandırıcılığını kaybedecek."

IŞİD'E KARŞI ABD İLE ORTAKLIK

"ABD, Türkiye'den etkilenmiş ve YPG desteğini bitirmiş. Demek ki işbirliği daha da ileriye gidiyor. Büyük ihtimalle Türkiye'ye garenti verilmesi gerekiyor. Ortak bri harekat planlanabilir. IŞİD artık sıkışmış durumda. Suriye muhalefetinin etkinliği artı. IŞİD'den çıkışlar başladı. Bitmeye başlayan bri örgüt daha da zararlı olur. Türkiye ise en çok zarar görecek üke..."

TERÖR VE EKONOMİ İLİŞKİSİ

"Şu ana kadar yapılan bütün konuşmalar hep terör meselesi üzerine. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı B20'de konuştu ve terörün ekonomi il ebağlantısına değindi. Dünyada yaşanan gelir adaletsizliği ve özellikle Arap toplumlarının umutlarının tükenmesi terörü daha da ortay açıakran bri şey. Fakirlik terör için en önemli kaynak."

OBAMA'NIN ELEŞTİRİLMESİ

Sosyolog Erdinç Yazıcı Kanal 24 ekranlarında şu yorumda bulundu:

"Obama başkan seçildiğinde ilk önce İstanbul ve Kahire'yi ziyaret etmişti. Ne kadar İslam ve Ortadoğu toplumlarıyla temas açısından olumlu bir hava esmişti. Obama'nın çok sert eleştirilmesinin sebebi beklentinin çok yüksek olmasıydı..."

"AVRUPA BU SORUNU ARTIK GÖRMEZDEN GELEMEZ"

TRT Haber ekranlarında G20'nin alternatif konularını da değerlendiren TOBB İGGK Arş. Yay. Kom. Bşk. Uğur Yasin Asal da konu ile ilgili şunları söyledi:

Dün Fransız ajanslarından takip ettim. "Saldırıları yapanlardan bir kısmı mülteci olarak ülkeye girmiş" ifadesi kullanılıyor. Fransa ve Avrupa şunun farkında, siz ne kadar sınırlarınızın dışınd atutmaya çalışsanız da bu sorunu görmezden gelemezsiniz. Avrupa Birliği güvenlik için çok öenmli olduğu için Brüksel'e dönüldüğünde önemli kararlar almalı. Suriye krizi tüm dünyanın sorunu. Esed'in uygulamaları ile kaşrılaştığımız sorunlar nasıl tüm dünyanın infiali ise. Bakın Avrupa Birliği ne kadar uzak kalmay açalışsa da Paris'teki saldırıyı önleyemedi.

G20 bugün ekstrem bir gündemle tartışılıyor. Somut adımlar atılmalı. Aksi taktirde bundan bir ay sonra başka bir başkentte yaşanan başka bri saldırıyı konuşuyor olabiliriz.

DÜNYA SURİYE KONUSUNDA SAMİMİYETSİZ

SDE-Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkan Yardımcıs Mehmet Şahin, TRT Haber'de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Değerli müttefiklerimizin ve müttefik olmadığımız insanların Suriye konusunda samimi olmadığını düşünüyorum. Bazı devletler terörü bir dış politika aracı olark akullanıyor. Ve bu kapsamda terör örgütleri kendini ne kadar değerli görüyorlarsa o kadar büyük eylemler ortaya koyuyorlar koyuyorlar. Mesela aile fotoğrafı çekiliyor. Diplomatik kanalların açık olması gayet güzel. ABD'nin Çin ile rekabeti var. Rusya ile sorunlar yaşıyorlar ama diplomatik konallar açık. Türkiye bölgösel konualrda İran ile rekabet yaşıyor ama diplomatik kanallar açık. Rusya ve Türkiye ilişkileri mesela Ukrayna ve Suriye konusunda tamamen farklı görüşlere sahipler... Umarım bir sonuç çıkar buradan.

Ama ben gelecek konusunda iyimser değilim. Devletlerin tavrına bakınca bunu görebiliyorum. Eminim şimdi Muhalifler, Suriyeliler biraraya gelse ve biz bu sorunu çözüyoruz. Şu kararları aldık deseler, eminim kimse umursamayacak. Hatta bu büyük devletler "durun ya bi! bizden habersiz nasıl karar alırsınız. biz buraya o kadar yatırım yaptık..." derler. Kimsenin Suriyelilerin ne dediğini umursadığını sanmıyorum.

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2015, 21:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153