İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki biriken para 80 milyar lirayı ulaşırken, sigortadan yararlanma koşulları esnetiliyor. İşsizlik maaşının artırılması, işsizlik sigortasından yararlanma süre ve koşullarının yumuşatılması planlanıyor. Bu kapsamda işsizlik maaşından daha fazla kişinin yararlanması hedeflenirken, özel sektörde yüksek ücretle çalışan bir kişinin 2 bin liraya kadar işsizlik maaşı alabilmesinin önü açılacak. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) yaptığı çalışmaya göre işsizlik sigortasından faydalanabilmek için 120 gün olan prim ödeme zorunluluğunun 30 güne indirilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması, 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise 100 güne indirilmesi gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor.
MEVZUAT ÇALIŞMASI YAPILACAK
Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte işsizlik maaşının artırılması ve yararlanma koşullarının esnetilmesi formülü geliştirilecek. 476-953 lira arasında olan işsizlik maaşının kademeli olarak artırılması gündemde. Edinilen bilgilere göre yeni sistemde işsizlik maaşının kişi adına yatan pirime göre tespit edileceği belirtiliyor. Özel sektörde yüksek maaşla çalışan birisinin 2 bin liraya kadar aylık işsizlik maaşı alabilmesinin önü açılmış olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ekonomi yönetimi ile sık sık bir araya geldiği sorunun çözümü için mevzuat çalışması da yapılacak. İşsizlik maaşı kapsamında bugüne kadar 8 milyar 802 milyon liralık ödeme gerçekleştirildi. Çalışanların işten çıkartıldığında en büyük garantisi olarak görülen işsizlik maaşı 10 aya varan sürelerle ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki ücret dikkate alınıyor.
MESLEĞE DÖNÜŞMEMELİ!
Mevcut sistemde özel sektörde ne kadar maaş alırsa alsın işsiz kalındığında eline brüt asgari ücretin yüzde 80'inden fazla para geçmediğine dikkat çeken ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili, "İşsizlik sigortasından faydalanma koşullarının esnetilmesine yönelik çalışma yürütülüyor. Hem gün sayısının indirilmesi hem de kendi kusuru ile işten çıkanlarında sistemden yararlanması konusu masada bulunuyor. Ancak işsizlik maaşının mesleğe dönüşmemesi de bizim üzerinde durduğumuz bir konu. Çalışmalar bu kapsamda sürdürülüyor" diye konuştu.
Kaynak : Star
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2015, 12:13