banner171

Leylekleri bekleyen büyük tehlike-FOTO GALERİ-

Leylekleri bekleyen büyük tehlike-FOTO GALERİ-

Leylekleri bekleyen büyük tehlike-FOTO GALERİ-

Zafer Hacısalihoğlu'nun haberi

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen leylekler, altı aylık aradan sonra, binlerce kilometre uçarak Söke'ye bağlı Gölbent Köyü'ne geldiler.

Leyleklerin gelişlerinden gidişlerine kadar olan evreleri takip ederek, fotoğraf ve video ile kayıt altına alan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği'nin (EKODOSD) bilim danışmanlarından Prof. Dr. Mehmet Sıkı başkanlığında Ege Üniversitesi işbirliğiyle geçen yıl gerçekleştirilen leylek halkalama çalışmalarının bu yıl da devam edeceği açıklandı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü , " Ege Üniversitesi 'nin bilgisiyle, halkalama çalışmalarını haziran ayında leyleklerin yoğun olduğu köylerde
yapacağız" dedi.

LEYLEKLERİ BEKLEYEN TEHLİKE

Leyleklerin en önemli besin maddesinin kurbağalar olduğunu söyleyen Sürücü sözlerine şöyle devam etti: "Leyleklerin beslenme alanlarındaki tonlarca kurbağa, her yıl olduğu gibi dışarıdan minibüslerle gelen kişilerce toplanmaktadır. Avrupa ülkelerinin lüks restoranlarına gönderilmek üzere toplanan ova kurbağaları, Söke Ovası'nda ekolojik bir denge unsuru taşımaktadır. Ova kurbağalarının doğadan toplanması yerine, kurbağa çiftliklerinin kurularak üretilmesi doğal dengenin önemli unsuru olan bu canlıların azalmasını önleyecektir. Su içindeki sivrisinekleri yiyerek insanlığa yararı olan ova kurbağaları, aynı zamanda doğadaki leylek, yılan ve diğer kuş türlerinin temel besinini oluşturmaktadır."

Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden EKODOSD Bilim Danışmanı Prof. Dr. Kurtuluş Olgun ise, özellikle Söke Ovası'nda bilimsel adı "Ranaridibunda" olan ova kurbağalarının toplandığını belirterek, "Ova kurbağası ve diğer dört tür kurbağa yumurtlayabilmek için mutlaka suya gereksinim duyarlar. Yumurtalar suya bırakıldıktan kısa bir süre sonra açılır ve embriyo ve larvaların ergin hale geçmesi suda gerçekleşir. Yumurtlama ve karaya geçmek için gerekli süre yaklaşık 75-90 gün kadardır. Bölgemizdeki
bu türlerin çiftleşme zamanı mart ayında başlar. Çiftleşmenin en etkili olduğu ay mart sonu ve nisan başlarıdır. Ova kurbağalarının yasal avlanma süreleri haziran sonu olmasına rağmen, çiftleşme mevsiminde toplanarak, doğal dengenin bozulmasına ciddi zarar verilmektedir. Kurbağaların bu aylarda toplanması suya henüz bırakılmış yumurtaların toplama sırasında zarar görmesine, yumurtadan çıkmış ve karaya çıkabilmesi için suya gereksinim duyan larvaların ortamlarının bozulmasına, hatta onların ölmelerine, mart-mayıs ayları arasında çiftleşecek ve yumurta bırakacak ergin hayvanların yok olmasına neden olur. Bu da hem o yıl hem de gelecek yıl çiftleşecek anaç birey sayısını azaltır" ifadelerini kullandı.

(İHA)


//www.haber7.com/haber/20120314/Leylekleri-bekleyen-buyuk-tehlike.php

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153