Şimşek'in konuşma sırasında saat 09.05 olunca, yanında oturan Askon Başkanı Mustafa Koca tarafından uyarıldı. Koca, 'Şimşek'e eğilerek saygı duruşu yapacak mısınız saat 9'u 5 geçiyor" dedi. Şimşek 'Yapalım" diye cevap verdi.
"AYAĞA KALKALIM, FATİHA DA OKUYALIM"
Koca, daha sonra salonda bulunanlar da saatin 09.05 olduğunu belirterek, 'Saygı duruşumu yapalım, Fatiha mı okuyalım" diye sordu. Bunun üzerine Şimşek 'Ayağa kalkarak saygı duruşunda bulunalım, Fatiha da okuyalım" dedi. Bu sırada salonda bulunan bir kişinin de "Fatiha okuyalım" dediği duyuldu. Ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 78. yıl dönümü dolayısıyla saygı duruşu ve Fatiha okundu.
"MİNNETTARIZ, TEREDDÜT YOK"
Ardından, Şimşek, 'Cumhuriyetimizin kurucusuna tabii ki de minnettarız. O konuda en ufak bir tereddüt yok, Fatihamızı okuduk, hem de saygı duruşunda bulunduk. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin" dedi.
Şimşek toplantıda yaptığı konuşmasında, 'Hazine olarak özellikle KOBİ'lere yönelik, ihracatçıya yönelik bizim bir kredi garanti fonumuz var. Bu fondan, krediye erişimi yani kefaret sistemini basitleştiriyoruz. Krediye erişimi hızlandırıyoruz ve ihracatçıya yüzde 100, diğer KOBİ'lere de yüzde 85 oranında bir kefaret sistemine gidiyoruz. Orada bir imkan var, 20 milyar liraya kadar büyütülebilir. Teşvik sistemi ayrı bir kalem, o da var. Maliye Bakanlığımız yaptığı kolaylık, yani yapılandırma. Bunun gibi bir çok konu var' dedi.
'YAŞANAN SIKINTILARIN FARKINDAYIZ'
Şimşek, 'Bankacılık sisteminde de bu yönde bir çok çabalar var. Sektörün bir takım çabaları var. Kamu olarak da bankaların kendi aralarında, özellikle devlet bankalarının mevduat faizi için yarışıp faizlerin yüksek düzeyde belirlenmesini sınırlayacak yine bir düzenleme gündemde. Sonuçta kamu bankaları bu mevduat toplama yarışında kamu mevduatını yüksek faiz vererek maliyetleri yüksek tutarak, yüksek faizlerle kredi verme durumundan, çok makul bir mevduat faiziyle daha makul kredi faizleriyle acaba sistemi bir miktar destekleyici olabilir mi? Bu yönde çalışmalar var. Yaşanan sıkıntıların farkındayız, çözüm noktasında da çabalarımız var ve güçlü bir şekilde devam ediyor. Türkiye'nin ciddi avantajları var. Bu da geleceğe ilişkin bizi tabiî ki ümit vaat ediyor. Türkiye'nin bir an önce hem reform programını uygulamaya koyması hem varsa bir takım belirsizlikleri ortadan kaldırması için ne gerekiyorsa yapılıyor, yapılacak. İşte anayasa değişikliği önemli bir reformdur. Muhtemelen süreç hızlı bir şekilde başlayıp, ümit ediyorum ki çok fazla bu belirsizlik devam etmeden sonuçlanacak' şeklinde konuştu.
KAYNAK:DHA
Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2016, 13:57