Denizcilik istihbaratı ve uluslararası ticaret kurumlarının kaynak gösterildiği haberde, yük gemilerinin bir kısmının direkt Rusya'dan yola çıktığı, bazılarının ise Romanya'daki Köstence gibi Karadeniz limanlarından ya da Mısır ve Lübnan gibi ülkelerden Suriye'ye yol aldığı iddia edildi.
Rus hükümetinden bir kaynak ise, hükümetin Suriye'ye yük sevkiyatı için herhangi bir talimat vermediğini söyledi. Sevkiyatlardan bazılarının Rus ve Suriye hükümetlerinin siparişleri üzerine gerçekleştiği, bazılarının ise özel şirketler tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Bir uluslararası silah endüstrisi kaynağına göre; şarjör, ağır silah, bomba, elektronik ekipman ve dinleme cihazlarını içeren askeri mühimmat Rusya tarafından, çoğunluğu deniz yoluyla olmak üzere Suriye'ye gönderildi. Rusya'nın Interfax haber ajansı, Rusya'nın ekim ayının başında Suriye'deki savaş uçaklarına yakıt yardımı yapmak için ülkeye yakıt tankeri gönderdiğini yazmıştı.
95 GEMİ
Suriye'ye indirilen bir ton yükün fiyatının son iki hafta içinde yüzde 25 oranında artarak 80 doların üzerine çıktığı, bunu fırsat olarak gören özel yük firmalarının ise Suriye'ye yük taşıdığı belirtildi. İngiltere merkezli deniz teknolojisi firması Pole star, ağustos ayı sonunda Tartus limanına varan gemi sayısının sadece yedi olduğunu, ancak bunun geçen hafta içinde 29'a çıktığını açıkladı. Eylül ayının ortası ile 21 Ekim tarihleri arasında Tartus limanına toplamda 95 geminin vardığı belirtildi.
Suriye'deki bir diğer önemli liman olan Lazkiye'ye ise aynı süre dilimi içinde 34 geminin giriş yaptığı belirtildi. Suriye'de iç savaşın başlangıcının ardından gemi teslimatının sürekli olarak düştüğü, geçen sene ise Lazkiye limanına haftalık ortalama 6, Tartus limanına 10 geminin giriş yaptığı belirtildi. Stratejik pazarlama şirketi Rusagroterans'ın Başkan Yardımcısı Igor Pavensky, Rusya'nın 2015 Temmuz ayının başından bu yana Suriye'ye 71 bin ton şeker sevkiyatı yaptığını aktardı.
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2015, 16:06