Kavuşma heyecanının da kaza riskini artırdığını dile getiren Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş şöyle konuştu: "Aileye veya bir yere ulaşma heyecanı kazalardaki hataların en büyük sebepleri arasında. Psikologlara gidilmeli. Bir an evvel kavuşma heyecanı var, bu her şeyi altüst ediyor. Uyarılar dikkate alınmıyor. 'Emniyet kemerini tak' diyoruz. 'Takmam' diyor. 'Hız yapma' diyoruz 'yaparım' diyor. 'Yolda mola ver' diyoruz. Vatandaş 10 saat aynı tempoda molasız devam ediyor. Her kilometreye bir polis koymak mümkün değil. Bu sebeple kameralar konulmalı. Her şey bir yana, önemli olan, kişinin kendinin bilinçlenmesidir."
Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Sami Güleçyüz de tek çözümün otoyollarda kameralı denetim sisteminin hayata geçirilmesi olduğunu düşünüyor. Kameralı denetimin şehir içlerindeki faydasının görüldüğünü belirten Güleçyüz, göstermelik denetimlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çekiyor. Güleçyüz, "Gezici denetim polisleri olabilir ama otoyollara sık kamera konmalı. Sonucu mutlaka alınır. Anadolu'nun tüm yollarına bu kameralardan koyamazsınız ama otoyollarda yapılabilir." diyor. Kazaları önlemenin bir başka yolunun vatandaşlardan emniyet birimlerine gelen ihbarlar olduğunu hatırlatan Güleçyüz, ihbarların dikkate alındığını gören sürücülerin hataya meyilli araç sahiplerine yönelik duyarlılığı artıracağı düşüncesinde. Bayramlarda daha fazla trafik personelinin çalıştırılmasının da gerekliliğine işaret eden Güleçyüz, sözlerini şöyle sürdürüyor: "İnsanların canını 50 yerine 55 kilometre yaptığı için yakıyorlar. Hâlbuki bir sürü trafik teröristi var. Mesela Ankara-İstanbul otoyolunda zikzak yapan araçlar var. Bunların bir şekilde çevrilmesi ve men edilmesi gerekiyor. Trafikte bayram olmaması lazım ve özellikle bayramda daha fazla personel görevlendirmek gerekiyor."
İstatistiklere göre ölümler aşırı hızla doğru orantılı
Tatilin ilk gününden itibaren 6 gün içerisinde 99 kaza meydana geldi. Kazaların ağırlıklı sebebi, artan yorgunluk ve aşırı hız. 150 km'yi aşan yolculuklarda gerekli dinlenme molalarının verilmemesi kazaların bilançosunu artırdı. Ülke genelinde en çok ölümlü kaza İstanbul'da oldu. Bu kazalarda 15 kişi yaralanırken, 6 ölüm meydana geldi. Konya'da meydana gelen 4 kazada 3 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Yozgat'taki 4 kazada 5 kişi, Muğla'daki 4 kazada 1 kişi, Kastamonu'daki 3 kazada 2 kişi, Ankara'daki 3 kazada 3 kişi, Trabzon'daki 3 kazada 4 kişi hayatını kaybetti.
Kazalara davetiye çıkaran sebepler:
AŞIRI HIZ, KONTROLSÜZ ARAÇ KULLANIMI VE YORGUNLUK ÖLÜM GETİRİYOR. Yaşanan kazaların büyük oranda sebebi aşırı hız. Şehirler arası 6 saati aşan mesafelerde dinlenemeyen uykusuz ve yorgun sürücüler, kontrolü sağlayamadığı için kazalara yol açıyor.
ÖZEL ARAÇLARA VE EĞİTİMSİZ ACEMİ ŞOFÖRLERE DİKKAT. Kaza yapan araçların çoğunu özel araçlar oluşturuyor. Bu durum otoyoldaki yoğunluğu artırdığı için tatil yolu tam bir çileye dönüşüyor.
UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR. Trafik ekiplerinin uyarılarını dikkate almayan sürücüler, kontrol noktalarının dışında kuralları ihlal ediyor. Kuralları ihlal eden sürücüler, meydana gelen kazalarda yalnızca kendilerinin değil, karşılarındaki insanların da ölümüne sebep oluyor.