İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Four Seasons Hotel’de düzenlenen Küresel Ekonomik İlişkiler Konseyi Toplantısı’na katıldı. Yemekli toplantıda Küresel İş Politikası Konseyi’nin yöneticilerine hitap eden Başkan Kadir Topbaş, işadamlarını İstanbul’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “İstanbul farklı kültürleri bünyesinde barından, 8 bin 500 yıllık derin bir tarihe sahip bir kent. Gerçek anlamda bir barış kenti. Buradan dünyanın en doğusu ve batısıyla 6-7 saatlik bir zaman farkı var. Dünyanın her noktasıyla teması olan bir işadamı bütün işlerini rahatlıkla İstanbul’dan yürütebilir. Dünya burada kanatlarınızın altında” dedi.
İstanbul’u yatırımlarla dünyanın en önemli finans merkezi olarak hazırladıklarını ifade eden Kadir Topbaş, “Osmanlı döneminde de dünyanın en büyük bankerlerinin merkezi İstanbul’du. İstanbul neden yine dünyanın finans merkezi olmasın? Zaten 1886 yılına kadar İstanbul 0 meridyen kabul edilmiş. Yani şu anda sizler dünyanın merkezinde bulunuyorsunuz. Türkiye ekonomisinin yüzde 43’ünü oluşturan, ihracatın yüzde 60’ını ithalatın yüzde 65’inin yapıldığı bir şehir olan İstanbul’un ekonomik gücünden daha fazla bahsetmeyeceğim. Türkiye’nin sanayisinin bile yüzde 35’i hala İstanbul’da. Küresel iş ağlarının bulunduğu nokta olan İstanbul, yatırım için en doğru adrestir” diye konuştu.
İstanbul’da göreve geldiklerinde bir planlama merkezi kurarak ulaşım master planlarından çevre ve ekolojik planlarına kadar 14 ayrı departmanda, uzmanlarla birlikte şehrin planlarını hazırladıklarını aktaran Başkan Topbaş, şöyle konuştu;
Hedef turizm, finans ve moda merkezi İstanbul…
“İstanbul’un artık rotası belli. İstanbul’u salt bir sanayi kenti olmak yerine ar-ge’si olan ve teknolojiye açık bir sanayi kenti olarak planladık. Bunun yanı sıra turizm, finans, kongre, moda ve fuar merkezi olmak için de bütün adımları attık. İstanbul artık bir rüya kent… Bankaların çek karnesi vermediği İstanbul’a 8.5 yıllık başkanlık dönemimde 35 milyar dolar yatırım yaptık ve tarihte ikinci kez başkanlık yapan tek belediye başkanıyım. Bu yılki yatırım bütçemiz ise 4.5 milyar dolar ve ekonomik krize rağmen yatırımlarda frene basmadık. Bütçemizi realize etme oranımız da yüzde 98-99 düzeyinde. Dünyanın gelişmesinde yerel yönetimler çok önemli ve gerçek anlamda çözüm ortağı olabilir. Belediyeler olarak bizler halka çok yakınız. Bu bakımdan ekonomik ve sosyolojik hareketlilikte önemli aktörleriz. İstanbul’a birkaç kez gelenler yaşanan olumlu değişimleri görüyor. İstanbul’da hedeflerimizi doğru koyduk ve doğru uyguluyoruz.”
Dünyada küresel ve bölgesel ekonomik değerlerin yer değiştirmeye başladığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, “Bunu görebilen yöneticiler şehirlerini ve ülkelerine başarıya taşıyacak. Şu anda dünyada ciddi bir kriz ve gelecek dünya ile ilgili endişeler var. Ama bir gerçek var ki, dünyanın neresinde olursanız olun, dünyanın her yerindeki şehirler ve ülkeler olarak kaderlerimiz birbirine bağlı. Bu nedenle bireysel gelişme yerine, hep beraber gelişmeyi ve paylaşmayı düşünmeliyiz” şeklinde konuştu.
Türkiye ve dünyanın yerel başkanı…
“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımın yanı sıra 2 bin 950 belediyenin bulunduğu Türkiye’nin Belediyeler Birliği (TBB) başkanıyım. Bunun yanı sıra 4 milyar civarındaki dünya nüfusunun yaşadığı şehirlerin üye olduğu UCLG’nin başkanıyım. Ayrıca BM Yerel Yönetimler Danışma Kurulu olan UNACLA’nın da başkanıyım” diyen Başkan Kadir Topbaş, şehre her alanda çok ciddi yatırım yaptıklarını, ulaşım sorunun çözümünde önemli adımlar attıklarını, biyolojik arıtmalarla deniz ve dereleri kirlilikten kurtardıklarını, milyonlarca yetişmiş ağaç diktiklerini anlattı.
Toplantıda işadamlarının sorularını da cevaplayan Kadir Topbaş, İstanbul’un nüfus artışı ve ulaşım sorunuyla ilgili bir soruyu cevaplandırırken şunları kaydetti; “Dünyanın şehirleşmesi kaçınılmaz. Doğru olan bunu düzenli ve dengeli bir biçimde başarabilmek. Biz İstanbul için bunu yaptık. Bu nedenle İstanbul’un büyümesinde hiçbir problem görmüyoruz. Zaten İstanbul’a olan göç eskisi kadar hızlı değil. İstanbul’a 2020 Olimpiyatları’nı alırsak oyunlar 7 ayrı noktada yapılacak, ancak insanlar aradaki bu mesafeyi 27 dakika gibi kısa bir zamanda alacak. Bunu programladık, çalışmalarını yürütüyoruz. Kanal İstanbul ve yılda 150 milyon yolcu taşıyacak dünyanın en büyük havalimanı İstanbul’da yapılacak. Bunun İstanbul’a önemli bir ekonomik getirisi de olacak.”
Güvenlik ve kentsel dönüşümle ilgili soruları da cevaplandıran Topbaş, “İstanbul diğer metropollerle karşılaştırıldığında en güvenli şehir, suç oranları çok düşük. Burada gece yarısı istediğiniz yerde gezebilirsiniz ve ‘arka sokaklara girmeyin’ denmez. Gecekondu noktaları da dünyanın birçok şehrinden daha iyi durumda. Ancak İstanbul’un bir deprem riski var ve bunu şehrin yenilenmesi için bir şans olarak kullanmak istiyoruz. Halkımız da bu dönüşüme hazır. Bu aynı zamanda çok ciddi bir ekonomik hareketlilik demektir” ifadelerini kullandı.