İETT’nin Ayazağa Garajı’nda gerçekleşen testte önce körüklü bir İETT otobüsünün emisyon (duman yoğunluğu) ve gürültü ölçümleri yapıldı. Daha sonra ATM Firması tarafından Türkiye’de üretilen “EKO 66” cihazı otobüsün yakıt pompasına takıldı. Emisyon ve gürültü ölçümleri tekrar yapıldı.
Sonuçların olumlu olduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Ahmet Günay, cihazın takılmasının ardından motor içinde biriken kurumların dışarı atıldığını, kurum temizlendikten sonra motorun içinde sağlıklı bir yanma geldiğini ve açığa çıkan enerjinin arttığını söyledi.
Cihazın motoru daha etkili çalıştırdığını ve yakıtın tam yanmasını sağladığını ifade eden Ahmet Günay, “Cihaz sayesinde motorda tam yanma meydana geliyor ve egzozdan çiğ yakıt çıkmıyor. Üretilen enerji de tam açığa çıkıyor. Böylece havayı kirleten gaz emisyonları aşağı çekiliyor ve yakıt tasarrufu sağlanıyor. Yapılan bilimsel testlerde cihazın karbonmonoksit salınımını yarıdan aşağı çektiği tespit edilmiştir. Yakıtta da motorun teknolojisine ve yaşına göre yüzde 10 ile 20 arasında tasarruf sağlıyor. Motor yağının da ömrünü uzatıyor” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü olarak İstanbul’da Mecidiyeköy gibi trafiğin yoğun olduğu semtlerde vatandaşların daha temiz bir hava solumasını amaçladıklarını kaydeden Günay, şöyle konuştu;
“Müdürlüğümüz her gün ortalama 10 araçta emisyon ölçümleri yaparak denetimlerini sürdürüyor. Ancak İstanbul’da en az 150 bin araç çevreyi kirletiyor. Etkin bir denetim araç fazlalığında dolayı çok zor. Bu soruna kökten bir çözüm üretmek için yakıt tasarrufu da sağlayan yeni teknolojileri test ediyoruz. Bu cihazı İETT ve özel halk otobüslerine takarak belediye olarak doğa dostu araçlara öncülük etmek istiyoruz.”
“EKO 66” cihazı takan ve takmayan iki ayrı İETT otobüsünün egzoz gazlarının da test edildiği programda Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Arslan Saral ile ATM Firması Yönetim Kurulu Başkanı Talat Mollaoğlu da yer aldı.