Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Erzurum, Diyarbakır, Trabzon olmak üzere toplam 8 il’de gerçekleştirildiği ve 1.628 denek ile görüşme sağlayarak ulaştığı 12 Haziran 2011 Seçmen Tercihleri Araştırması sonucunu açıkladı.
Çalışmada, farklı sosyo–ekonomik ve sosyo–demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet eğitim, mahalle / semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçildiği ifade edildi.
19-21 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılan ankette Telefonla Görüşme Yöntemi uygulandı.
Anket sonucunda;
Ak Parti: Yüzde 51,2
CHP: Yüzde 28,8
MHP: Yüzde 10.7
BDP: Yüzde 4,3
ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, yapmış oldukları son kamuoyu araştırması ile ilgili şu analizi yaptı:
"12 Haziran’da yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerine 50 gün kala yaptığımız son araştırmada seçmenin AK Parti ve CHP etrafında kutuplaşmaya gittiği gözlemlenmektedir.
Her iki parti de ANDY-AR’ın 12 Haziran seçimleri sürecinde yaptığı araştırmalarda en yüksek orana yükselmiş durumda. Son araştırmamızda oranı yüzde 51,2 çıkan AK Parti 22 Temmuz 2007 seçimlerinde aldığı oyun üzerine çıktığı gibi yüzde 50 hedefini de aşmış durumda. Bu sonuç, 12 Eylül 2010’da yapılan Anayasa referandumundan çıkan yüzde 58’lik ‘evet’ oylarının büyük bir bölümünün AK Parti’de toplandığı anlamına gelmektedir.
Diğer taraftan Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olmasından sonra keskin değişimlere sahne olan CHP’nin oyları da sandık günü yaklaştıkça yükselişe geçmiş durumda. CHP, geçen ay yaptığımız araştırmada 26,8 oranında çıkan oylarını bu araştırmada yüzde 28,8 oranına yükseltmiş durumda. Referandumdan çıkan ‘Hayır’ oylarının bir bölümünün de CHP’ye kayma yaptığı yorumuyla birlikte sosyal demokrat seçmenin CHP’yi bu seçimlerde çatı parti olarak gördüğünü söylemek mümkün.
Her iki partinin de oylarını dikkat çeken oranlarda yükseltmesinden çıkan sonuç ise: Seçmenlerin AK Parti ve CHP etrafında merkez sağ ve merkez sol olarak bütünleştiğini ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, son dönemde AK Parti aleyhine olumsuz sonuçlar doğuracağı düşünülen olaylardan seçmenlerin etkilenmediğini de görmekteyiz.
İktidar Partisi Ak Parti ve Ana Muhalefet Partisi CHP’deki oy oranları bu şekilde yükseliş göstermesine rağmen, diğer muhalefet partisi MHP’nin oyları halen baraj sınırında olduğu gözlemlenmektedir. ANDY-AR olarak 12 Eylül referandumundan sonra her yaptığımız araştırmadaki bulgularımız, MHP’nin kan kaybettiği noktasında olduğuydu. Bugün oyları 10.7 düzeyinde karşımıza çıkmaktadır.
Listelerde dersine çalışan en iyi parti olarak düşündüğümüz BDP’nin henüz seçim kampanyası başlatmamış ve YSK’nın bazı isimler üzerinde verdiği karar ile ilgili olarak sonuç bölümünün BDP seçmeni üzerindeki etkisinin olumlu veya olumsuz olacağını önümüzdeki günlerde yapacağımız araştırmalarda daha net bir şekilde ortaya koymak mümkün olacaktır. Ancak bugün itibarıyla BDP yüzde 4,3 olarak tespit edilmiştir.