Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın babası Kaptan Ahmet Erdoğan'ın adını taşıyan İmam Hatip Lisesi'nin büyük konferans salonunda düzenlenen organizasyonda "Yeni Demokratik Anayasa Temelli Başkanlık Sistemi" tartışıldı.
ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Konferansa, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Gazeteci Markar Esayan, Başbakanlık başdanışmanı Prof. Vedat Bilgin, Yazar Orhan Miroğlu , Yazar Halime Kökçe ve 71 ilden STK ve Dernek temsilcilerinin de aralarında bulunduğu önemli isimler katıldı.
KURTULMUŞ: TÜRKİYE’Yİ 28 ŞUBAT MAĞDURLARI YÖNETİYOR
Kürsüde söz alan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ise konuşmasında, Türkiye’yi 28 Şubat mağdurlarının yönettiğini belirterek "1960 darbesi oluyor, darbeciler ülkeyi bin sene yöneteceklerini sanıyor, ömürleri üç sene sürüyor. 12 Eylül darbecileri sandık ortada olduğu için ömürleri birkaç sene sürüyor. 12 Eylül'ü yönetenler sittin sene bu milletin ensesinde boza pişireceklerini zannediyorlar, ömürleri birkaç sene sürüyor. Rahmetli Özal birkaç sene sonra millet tarafından iktidara getiriliyor. 28 Şubat'ı yapanlar 'Bin yıl sürecek' diyorlardı. 28 Şubat'ı yapanların yerinde yeller esiyor 28 Şubat'ın mağdurları bugün Türkiye'yi yönetiyor" dedi.
ETHEM SANCAK: TEHLİKE ÇOK CİDDİ
Panelde konuşan Sancak “20 yıldır başkanlık sistemini savunuyorum. Cumhurbaşkanımız ile Siirt seçimlerinde tanıştım. Recep Tayyip Erdoğan ile bir dakikalık arkadaşlık etmek dünyaya bedeldir” dedi. Türkiye, başkanlık sistemine geçmeyi başaramazsa 30 yıl geriye gider. Bunu da başarmak için Kürtlere özgürleşmenin yolunun, başkanlıktan geçtiğini anlatmamız lazım” dedi.
İŞTE PANELİN SONUÇ BİLDİRGESİ
1- Yedi Renk Tek Yürek Platformu gibi sivil toplum organizasyonları, ülkemizin geleceğini kuracak sistem değişikliği taleplerinin doğru zeminde toplumun tabanına yönelik bilinçlendirme etkinliklerini hızlandırmalıdır.
2- Ülkemizde özellikle son çeyrekte siyasî istikrarsızlık ve kaoslar sebebiyle başkanlık sistemi tartışmaları giderek belirginlik kazanmıştır.
3- Cumhurbaşkanı ile hükûmetin farklı görüşlerde olduğu durumlarda yasama ve yürütme tıkanma aşamasına gelmiştir.
4- Başkanlık sistemi tartışmalarının tabana yayılması, halkın ihtiyaç, talep ve beklentilerinin hesaba katılması hayatî önem arz etmektedir.
5- Anayasasını kendi yapan, devletinin yapısına ve idare şekline kendi karar veren bir ülke olmanın tarihî eşiğindeyiz.
6- Demokrasilerde başkanlık sistemi toplumun istikrarı için etkili bir araçtır. Türkiye, tarihî tecrübesine uygun bir anayasa yapmalı, kendine özgü siyasal sistemi kurmalıdır.
7- Millet, yeni bir anayasa ve sistemle yoluna güçlenerek devam etmek istemektedir.
8- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti Hükümeti'nin başkanlık sistemi talebini destekliyor; istikrarlı, daha güçlü ve dünyada etkin bir Türkiye’ye bu yolla ulaşılabileceğine inanıyoruz.
Kaynak : Haber7
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2015, 13:22