Şampiyonlar Ligi’nden men kararı için Fenerbahçe yönetimi 45 milyon Euro’luk tazminat davası açtı. Yatırımcılar da Borçlar Kanunu’na sırtını dayayıp faiziyle birlikte kasıt ve kusuru olanlardan zararlarının karşılanmasını talep edebilir. Üstelik daha önce hissesini satanlar da
Futbol Federasyonu’nda son istifaları getiren gelişmeler Fenerbahçe’nin yok yere Şampiyonlar Ligi’nden men edildiğini ortaya koydu. Kulüp yönetimi bir süre önce Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA tarafından ortak kararla verilen Şampiyonlar Ligi'nden men cezası için CAS’a (The Court of Arbitration for Sport) 45 milyon Euro’luk tazminat davası açtı. Peki yatırımcının zararını kim karşılayacak? Denilebilir ki Fenerbahçe bu tazminat davasını kazanırsa halka açık şirket olan Fenerbahçe Sportif AŞ’nin zararı da kapanmış olur. Böylece yatırımcının zararı ortadan kalkar! Hayır elbette böyle değil. Borsa yatırımcısı, zararı için tek başına TFF’ye ve sorumlu üyelerine dava açabilir. Hatta hissesini men kararı nedeniyle daha önce satan yatırımcılar da aynı yolla hakkını arayabilir. Dava kazanılırsa zarar yüzde 9’luk faiziyle geri ödenir. Üstelik daha da ileri gidip yatırımcı dolar kuru vs gibi getiri farkları nedeniyle munzam zararının da karşılanmasını talep edebilir.
SPORTİF AŞ’NİN DEĞERİ YARIYA İNDİ
Borçlar Kanunu’nun haksız fiillere ilişkin 41’inci ve izleyen maddeleri de yatırımcıya dava açması için gereken imkânı veriyor. Yasa ne diyor?: “Gerek kasten gerek ihmal ve teseyyüp yahut tedbirsizlik ile haksız bir surette diğer kimseye bir zarar ika eden şahıs, o zararın tazminine mecburdur.” Fenerbahçe Sportif AŞ’nin hisseleri şampiyonluk senesinde 100 TL’nin üzerine kadar yükselmiş Şike Operasyonu’nun başladığı 5 Temmuz 2011’de 70 TL düzeyindeydi. Bu tarihten Şampiyonlar Ligi’nden men edilme tarihine kadar yaşanan süreçte hisselerin değeri 50 TL’ye kadar geriledi. Önceki güne kadar ise hisse fiyatları 40 TL seviyesine kadar indi. Bugün Fenerbahçe Sportif hisselerinin piyasa değeri 600 milyon dolar (1 milyar TL) civarında. Oysa bu değer Şampiyonlar Ligi’nden men edilmeden hemen önce 720 milyon dolar seviyesindeydi. 5 Temmuz’da ise Fenerbahçe Sportif AŞ hisse senetlerinin değeri 1 milyar dolardı. Fenerbahçe Sportif’in halka açıklık oranı yüzde 15, yani bugün yatırımcının Fener’de 85 milyon dolar parası var. Bu para da tıpkı şirket değeri gibi yarı yarıya eridi.
GAZETE HABERTÜRK / Yavuz BARLAS
Federasyona tazminat şoku!
Avrupa'dan men edilen Fenerbahçe'nin borsadaki yatırımcıları dava açabilir.
YORUM EKLE
1
Geri vitesi boş geçmeyecek!
2
Beyaz kabus ne zaman bitecek?
3
Örümcek ağının bir sırrı daha ortaya çıktı
4
Faili meçhul, PKK'daki infazlara uzandı
5
Seher Aydınlar'ın gözyaşları istifaya götürdü
6
Mehmet Berk: Saracoğlu'nu çok özledim
7
Kar yağışı nedeniyle kapalı olan yollar!
8
Gazze'de Ban Ki-Moon'a ayakkabı atıldı
9
İşte PKK'nın Uludere tuzağı
10
Mourinho'nun çok özel Nuri planı
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11