PFDK’nın çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle Trabzon'a vereceği ceza uygulamada kriz yaratacak.
1- İlk başta “Kulüp ve futbolcu cezaları Süper Final’e yansımayacak” dendi
2- Ardından tüm bu cezaların Süper Final’de geçerli olacağı belirtildi
3- Şimdi ise seyircisiz oynama cezasının yeni sezona bırakılacağı öğrenildi
Süper Final öncesi çok büyük bir kriz ortaya çıktı. Seyircisiz oynama ya da saha kapatma cezası alan takımların bu cezalarını ne zaman ve ne şekilde çekecekleri konusunda önemli bir kaos meydana geldi. İlk başta cezaların Süper Final’e yansımayağı duyuruldu. Ardından tüm cezaların Süper Final’de geçerli olduğu belirtildi. Ancak şimdi ise tablo biraz değişti ve haliyle de kafalar karıştı...
TFF, son günlerdeki baskılar doğrultusunda karar değişikliği içine girdi. Takımların ceza sınırında olduğunu gözönünde bulunduran federasyon, tribüne coşkulu ve daha çok izleyici çekebilmek amacı ile kolları sıvadı. Federasyon, takımların alacakları seyircisiz oynama cezalarının Süper Final’de değil, önümüzdeki sezon başında çekilmesi doğrultusunda hazırlık yapıyor. Bu karar uygulanırsa, seyircisiz oynama cezası alacak takımlar, Süper Final’de herhangi bir sınırlama olmadan taraftarları ile buluşabilecekler. Cezalarını da ilginç bir şekilde 6 ay sonra çekecekler. Buna karşın saha kapatma cezaları ise yine Süper Final’de uygulanacak. Bu tezat tablo beraberinde çok büyük hukuki sorunlar doğuracak. TFF’nin kararını eleştiren hukukçular, cezalarda devamlılık ilkesi çerçevesinde yaptırımların ilk maçtan itibaren uygulanması gerektiğini savunuyorlar.
3. LİG İÇİN Mİ HAZIRLANMIŞTI?
TFF yetkilileri, Disiplin Talimatı’nın 55. maddesinin 9. bendi gereği seyircisiz oynama cezalarının Süper Final’de değil, yeni sezonda çekilmesi gerektiğini belirtiyor. Fakat burada da başka bir tartışma konusu ortaya çıkıyor. Bu disiplin maddesinin Süper Final için değil, 3. Lig’deki play-off’lar için hazırlandığı ve yürürlüğe sokulduğu ileri sürülüyor. Bu madde yürürlüğe girdiğinde Süper Lig play-off statüsünün henüz devreye bile girmediği vurgulanıyor. Ayrıca Süper Final maçları öncesi sarı kartların sıfırlanması, kırmızı kart cezalarının ise devam etmesi de büyük tartışma yaratıyor.
İŞTE O TALİMAT (55. MADDE)Çift devreli lig müsabakalarında bu madde kapsamında verilen seyircisiz oynama cezalarının infazının play-off müsabakalarına denk gelmesi halinde bu cezalar, bir sonraki sezonda infaz edilir.
Tehlike altındaki kulüplere piyango
PFDK’nın, saha olayları ve çakı atılması nedeniyle Trabzonspor’a 2 maç ceza vermesi bekleniyor. Bunların biri saha kapatma, diğeri seyircisiz oynama cezası olabilir. Eğer Trabzon saha kapatma alırsa, ilk maçı başka bir şehirde oynayacak. Seyircisiz cezasını yeni sezonda çekecek. Çirkin ve kötü tezahürattan dolayı ceza sınırını dolduran F.Bahçe, 1 kez daha bu yönde ceza alırsa, bu durum Süper Final’e yansımayacak, cezasını yeni sezonda çekecek. Yeni sistem Süper Final’de Beşiktaş’ın da lehine işliyor. Çirkin ve kötü tezahürattan dolayı 6 kez ceza alan Kartal, 1 kez daha cezalandırıldığı taktirde, disiplin talimatı gereği bu kez 1 değil, 2 maçını kadın ve çocuklar önünde oynayacak. Ama bu ceza, yeni sezona sarkacak.
FIRAT AYDINUS’A MÜKEMMEL NOT: 10 ÜZERİNDEN 8.5H.Avni Aker Stadı’ndaki maçın gözlemcisi İbrahim Aksoy, büyük eleştirilere uğrayan hakem Fırat Aydınus’a tam not verdi. Raporunda Aydınus’un son derece iyi bir yönetim gösterdiğini yazan Aksoy, 10 üzerinden 8.5 notu verdi. “Pekiyi” olarak kabul edilen bu not, sezonun en yüksek notlarından biri olarak dikkat çekti. Aksoy, maçtan sonra hakemlerle yaptığı durum değerlendirme toplantısında Cristian Baroni’nin attığı golde herhangi bir hakem hatası olmadığı görüşüne de yer verdi. Gökhan Gönül’ün penaltı pozisyonu ile ilgili olarak da ‘devam’ kararının doğru olduğu vurgulayan Aksoy, kritik pozisyonlarda bir hakem hatası olmadığını belirtti.
KURAL NE DİYOR?
FIFA kitapçığının 105. sayfasındaki 3. grafikte benzer bir pozisyon ele alınmış. “Gol nizami” diyenlerin çoğu “A oyuncusu ofsaytla cezalandırılmaz, çünkü topa dokunmamıştır” ifadesine dikkat çekiyor.
F.Bahçeli Cristian’ın golü ofsayt mı değil mi çözülemedi. Çünkü MHK eski başkanları bile bu konuda ikiye bölündü
HATA DİYENLER
BÜLENT YAVUZ: Top Caner’in ayağından çıktığında Sow ofsayttaydı. Dursa, topa koşmasa yardımcı da bayrak kaldırmayacakı. Ancak Sow topa hareketlendi.
ERMAN TOROĞLU: Bana göre ofsayt. Net ofsayt pozisyonundaki Sow pozisyonun içinde. Trabzonlular ofsayt diye bırakınca, Baroni golü atıyor.
MARCUS MERK: Hakem çok cesur bir karar verdi. Bence yardımcı haklıydı. Çünkü bu gol ofsayttı. Burada önemli olan Sow’un topa hareketlenmesi.
SERDAR TATLI: Ofsaytta bulunan Sow topa hareketleniyor. Bu hareket, Baroni’ye bir avantaj sağladığından, gol iptal edilmeliydi.
AHMET ÇAKAR: Sow sabit durmayıp ya da aksi yöne koşmayıp topun olduğu yere doğru kısa bir koşu yapıyor. Pas olarak atılan top Sow’un ayağının birkaç santim önünden geçerek Cristian tarafından gol yapılıyor. Sow, Giray’ın da koşu yolunu belli oranda tıkıyor. İptalle hata yapılmıştır.
DOĞRU DİYENLER
OĞUZ SARVAN: Gol kararı doğru. Herhangi bir ihlal yok. Oyun kuralları 2005 yılında değişti. Türk hakemlerine de bu doğrultuda bilgi verildi. Almanya dışında, Avrupa’nın tüm ülkelerinde bu kural işliyor.
SELÇUK DERELİ: Yardımcısının bayrağına rağmen devam kararı doğruydu. Rehber kitapçığına göre açık ofsayt için topa dokunması, rakibin topla oynamasını engellemesi gerekir. Sow bunlardan birini yapmadı.
MUSTAFA ÇULCU: Gol nizami. Kesinlikle ofsayt yok.
LALE ORTA: Yeni oyun kuralları doğrultusunda kesinlikle gol nizami. Ofsayt da hakem doğru karar verdi.
CEM PAPİLA: Tartışılmayacak kadar net bir pozisyon. Kuralları iyi takip eden ve yorumlayan herkes bu pozisyonda ofsayt olmadığını bilir. (Habertürk)
Kaynak : //www.spor3.com/pfdknin-karari-kriz-yaratacak--1272693h.htm#ixzz1qzw22XZ0