banner171

Gazi Olaylarının Yıldönümünde Ölenler Anıldı

Olayların yıldönümünde yüzlerce kişi, İsmetpaşa Caddesi üzerinde toplandı. Gruplar, sloganlar atarak Gazi Mezarlığı'na yürüdü

Gazi Olaylarının Yıldönümünde Ölenler Anıldı

Gazi olaylarının 15. yıldönümünde olaylarda ölenler anılarak, yaşananlar protesto edildi. Gazi Mezarlığı'na kadar yürüyen yaklaşık 3 bin kişi, burada ölen yakınları için gözyaşı döktü. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında herhangi bir olay yaşanmadı.

Sultangazi Gazi Mahallesi'nde 12 Mart Gazi Olayları'nın yıldönümünde yine gözyaşı ve o gün yaşananları protesto vardı. Sabah saatlerinden itibaren polis bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Olaylarda ölenleri anmak için gelen gruplar erken saatlerden itibaren eski Gazi Karakolu önünde toplandı. Gazi Olayları'nda hayatını kaybedenlerin yakınlarının saat 11.30 sularında yaptığı basın açıklamasının ardından olayların yaşandığı caddeye kırmızı karanfiller bırakıldı. Değişik gruplarında katılımıyla sayıları 3 bini bulan kalabalık daha sonra Gazi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşü sırasında devlet aleyhine sloganlar atan grup üyeleri, olaylarda ölenlerin resimlerini taşıdı. Yürüyüşün başlangıcı esnasında olaylarda ölenlerin yakınlarıyla anmayı düzenleyen grup yöneticileri arasında tartışma yaşandı. Ölenlerin yakınları kalabalığın önünde yürümek istediği için yaşanan tartışma, bu kişilerin ön tarafta yürütülmesiyle son buldu. 1995 yılında yaşanan olaylar sırasında taranan kahvehanelere kırmızı karanfiller bırakıldı. Taranan kahvehanelere "Burası 15 yıl önce karanlıktan beslenen canavarlarca tarandı. Malum katilleri halen bulunamadı" yazılarının asıldığı görüldü.

Grubun Gazi Polis Merkezi önünden geçişi sırasında sloganlar polis aleyhine yapıldı. Anmayı organize eden yetkililerin aldığı önlemler sayesinde polis merkezine yönelik herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.

Yürüyüşün son durağı olaylarda ölenlerin mezarlarının bulunduğu Gazi Mahallesi Mezarlığı oldu.Burada ölenlerin yakınlarının acıları tekrar tazelendi. Yakınlarının mezarlarına kapanan aileler gözyaşlarına boğuldu.

Mezarlıkta olaylarda ölenlerin yakınları adına bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı olaylarda hayatını kaybeden Zeynep Poyraz'ın ablası Kibar Poyraz okudu. Açıklamada Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'da ölenlerin yakınlarının yanında yer aldı. Poyraz, 12 Mart günü Veli Küçük'ün görevlendirdiği adamların kahvehaneleri taradığını ve ertesi gün de cenazelerini almak için toplanan halkın üzerine ateş açıldığını savundu. Gazi ve Ümraniye'de 23 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını belirten Poyraz, "Katilleri korumak için dava Trabzon'a gönderildi. 2 kişi tutuklandı ve daha sonra serbest bırakıldı. Olayın sorumluları cezalarını çekmediği müddetçe bu katliamlar devam eder. O zaman yaşanan olaylardan ilin yöneticileri ve emniyet yetkilileri sorumluydu" diye konuştu. Mezarlıktaki anma sırasında dışarıda bulunan tepe üzerine çıkan bir grup DHKP C lehine sloganlar attı ve pankart açtı.

Açıklamanın ardından gruplar olaysız bir şekilde mezarlıktan ayrılarak dağıldı.


(CİHAN)


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153