Sultangazi AK Parti konferans salonunu hınca hınç dolduran katılımcılar 2,5 saat çıt çıkarmadan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç’i dinledi.Siyasettin inceliklerini ve tarihini anlatan Denemeç, Osmanlıdan günümüze Siyasettin gelişini de değerlendirdi.
Sunumunda, Orta Çağ'ın kapandığı dönemden bu yana siyasi tarihi etkileyen olaylar hakkında bilgi veren Denemeç, Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne siyasi partilerin ortaya çıkışını tetikleyen gelişmelerden söz etti.
Denemeç, Türkiye'de darbelerle oluşturulan vesayet sisteminin güçlü siyasi parti istemediğini, sandıkta başarı elde edenlere karşı siyaset dışı müdahaleler yapıldığını belirterek, "27 Haziran 2011 seçimleriyle artık sandığın rövanşı ancak bir sonraki seçimle alınır. Bu normalleşme çok önemli bir adım, bu noktaya kolay gelmedik" dedi.
1980 darbesi sonrası sivil bir hükümet kuran Turgut Özal'ın başbakan olması sonrası PKK olaylarının başladığını, cumhurbaşkanlığına geçmesinden sonra ise terör olaylarına suikastların eklendiğini ifade eden Denemeç, bu dönemde Anadolu topraklarının fay noktaları olan Türk-Kürt, Sünni-Alevi, laik-antilaik tartışmalarını tetikleyen olayların çıktığını, hükümetleri aciz göstermeyi amaçlayan bu olayların Türkiye'yi 28 Şubat'a taşıdığını ifade etti.
Denemeç, AK Parti'nin bir dünya markası olduğunu, bunun omuzlarına büyük sorumluluk yüklediğini dile getirerek, "Türkiye'yi izliyorlar, ne yaptığına bakıyorlar. Bizden beklentisi olan çok büyük bir kitle var, onların taleplerine de cevap verebilecek sorumlulukta iş yapmamız lazım" diye konuştu.
Eğitim ve demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan siyasettin bu ülkede zaman zaman sekteye uğradığını, bazen filli bazen de post moderne darbelerle siyasettin önünün kesildiğini anlatan Denemeç artık günümüzde bu unsurların buna cesaret edemediğin inde altını çizdi.
Bu ülkede 1993 tarihinde başlayan, siyasetin yumuşak karnı olan bazı meselelerin yeniden kazınarak medet umanların başarılı olmadığını da anlattı. Kısa bir hatırlatma yapan Denemeç şunları söyledi. “ Çetin Emeçler, Bahriye Üçoklar, farklı düşündüğü için radikal İslamcıların yapabileceği bir eylem olarak lanse edildi. Musa Anter, Türk ve Kürtlerin karşı karşıya gelmesi için organize edilen bir eylemdi. Gazi Mahallesi ve Sivas Alevi Suni çatışmasının yaratılması için oynanan bir oyundu. Eşref Bitlisin ve Turgut Özal’ın ölümleri şaibesini hala koruyor.
Ondan dolayı siyasette zaman çok önemlidir. Atacağınız her adım yapacağınız her hamle bu ülke insanını bir adım daha demokrasiye özgürlüğe yakınlaştırmalıdır. Hak ve özgürlükler iyi kavranmalı ve kavratılmalıdır.
Ülkemiz 2023’te hedeflediği ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşması için kaliteli ve teknolojik üretimlere ağırlık vermelidir dedi.
Yaşam Gazetesi