Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde doğuştan idrar yolu gelişi bozukluğu olan 12 yaşındaki çocuğa ağız içerisinden alınan dokudan idrar yolu yapıldı.
Elazığ’da yaşayan 12 yaşındaki Serkan Polat, doğuştan idrar yolu gelişim bozukluğu hastalığa yakalandı. Bugüne kadar 13 ameliyat olan Serkan Polat, son olarak AÜ Hastanesi’nde ağız içinden alınan dokudan idrar yolu yapıldı.
Ameliyatı gerçekleştiren AÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Yücel, hastanın daha önce 10’un üzerinde ameliyat olduğunu, bunlardan olumlu sonuç alınamadığını ifade etti.
Hastalığı çözmek için farklı bir yöntem uygulamaya karar verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Yücel, “Daha önce zaten bizim cerrahi literatüründe olan bir tekniğin biraz daha modifiye edilmiş olan bir hali. Ağız içerisinden alınan serbest bir dokunun idrar yoluna yerleştirilerek bundan bir idrar yolu yapılması tekniği. Hastamız cerrahiden sonrasındaki gün rahatlıkla gıda almaya ve yürümeye başladı. Keyfi de oldukça yerinde. Yaklaşık iki hafta sonrasında yaşıtları gibi normal bir görünüme sahip olacak ve normal bir şekilde idrarını yapabilecek.” şeklinde konuştu.
Serkan Polat’ın ameliyattan önce idrar yapmada ve kozmetik görüntü sıkıntısı olduğunu belirten Yücel, idrarını erkek çocuklarda olduğu gibi ayakta yapamadığını kaydetti. Hastanın idrar yolunun normalden daha aşağıda olduğunu kaydeden Yücel, “İdrar deliği torba bölgesine yakın bir alandaydı. Bu ergenlikle beraber idrar yolunun aşağıda olmasına bağlı olarak başka şikâyetleri de başlayacaktı. Bu cerrahi sonrasında bu tip yakınmaların da ortadan kalkacağını düşünüyoruz.” dedi.
Ağız içerisinde doku alınarak idrar yolu yapma tekniğinin daha önce farklı şekillerde uygulandığını ifade eden Yücel, ciltten deri parçalarıyla yapılmaya çalışıldığını söyledi. Bu yöntemin beraberinde başka sıkıntıları da getirdiğini belirten Yücel, ciltten alınan deri nakillerinin idrarla temas ettiğinde iyi sonuçlar alınamadığını kaydetti.
Hastanın yaşı ilerledikçe nakil yapılan deriden kıl çıkmaya başladığını ifade eden Yücel, “Bu da idrar yolu içerisinde kıl ve kılın ucunda bazı taşlar meydana gele biliyor. Ya da doku tamamıyla baştan açılabiliyor. Ağız içerisindeki doku devamlı bazı sıvıların olduğu, gıda tükettiğimiz, asitli yiyecekler, sıcak gıdalar aldığımız zaman oldukça korunaklı bir mukoza. Tabi ki alınan dokuyu direk almıyoruz, onu bazı proseslerden geçiriyoruz cerrahi esnasında, hazırlıyoruz. Daha sonra onu yama şeklinde o bölgeye yerleştiriyoruz. Oldukça da iyi yanıtlar alıyoruz. 20’ye yakın böyle hastamız var, oldukça iyi sonuçlar aldık. Bundan önceki ameliyatlarda genellikle çift seanslı ameliyatlar yapıyorduk. Yaklaşık 3–6 ay sonrasında idrar yolunu tamamlıyorduk. Ancak bu hastamızda bütün ameliyatı tek seans içerisinde yaptık, uzaktan geldiği için. Operasyon ağzın içerisinden de doku alındığı için 4 ile 6 saat civarında sürüyor, boyuta göre, bazen dar bir segmente çabuk da bitebiliyor. Bu hastamızın ise oldukça uzun bir segmenti vardı. 4 saat civarında sürdü. Normal şartlar altında eğer Antalya’da yaşayan bir aile olsaydı bu ameliyatı biz 2’nci gününde evine taburcu edebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“TURP GİBİYİM MAŞALLAH”
Başarılı bir ameliyatla tekrar sağlığına kavuşan 12 yaşındaki Serkan Polat, oldukça mutlu. Gazetecilerin sorularına çekinmeden cevap veren Polat, şuanda kendisini iyi hissettiğini ifade etti. 'Turp gibiyim maşallah.' diyerek espri yapan Polat, “Kendimi iyi hissediyorum. Ağzımdan et aldılar. O yüzden acı çektim. Sert bir şey yediğimde acıtıyor. Çok sıkıntı yaşıyordum. Eskiden idrarımı yapamıyordum.” dedi. Polat, büyünce polis olmak istediğini söyledi.
Baba Selahattin Polat da, 2006’dan bu yana çocuğunu çeşitli hastanelere götürdüğünü söyledi. 13 ayrı ameliyata rağmen çocuğunun iyileşmediğini ifade eden Polat, daha önce Serkan’ın idrarını alttan yaptığını kaydetti. Serkan’ın doğuştan bu yana bu rahatsızlığı çektiğini belirten baba Polat, çocuğunun şu an biri sıkıntısı kalmadığını söyledi.
Kaynak : //www.internethaber.com/akdeniz-universitesi--404970h.htm#ixzz1nydQRWt8