Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, "Sağlıkta artan şiddetin gerçek nedenlerini araştırmak üzere meclis hızla araştırma komisyonu kurmalıdır" dedi.
Bilaloğlu, Denizli Tabip Odasında düzenlediği basın toplantısında, 14 Mart Tıp Bayramı ve Türkiye'de hekimliğin geçmişine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'deki hekim sayısının özellikle son 15-20 yılda hızla arttığını, tıp fakültesi sayısının da hekimlerde kaygı verecek bir hızda yükseldiğini belirten Bilaloğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) her yıl yayınladığı İnsani Gelişme Endeksi'nde Türkiye'nin 187 ülke arasında 92. sırada olduğunu söyledi.
Bilaloğlu, Türkiye'nin bir önceki verilere göre gerilediğini kaydederek, şöyle konuştu:
"Bununla birlikte yapılan başka bir değerlendirme var. İnsani Gelişme Endeksi sıralamasının yanı sıra ülkeleri bir de gelirlerine göre sıralarsınız. Bu da o ülkenin performansını gösterir. Türkiye'de sağlık alanında çok sihirli bir sözcük olarak kullanılır bu performans kelimesi ve sağlık alanındaki olumlu gelişmelerin önemli bir kısmı da performans uygulamasına bağlanmaktadır. İşte bu BM'nin İnsani Gelişme Endeksi sıralaması ile gelir açısından yapılan sıralamayla bakıldığında Türkiye'nin performansı eksi 25 puandır ve dünyada 187 ülke arasında Türkiye'den daha kötü performansı olan ülke sayısı da 11'dir. Bunun anlamı şudur. Ne yazık ki Türkiye'nin performansı kötü diyemeyeceğim, çok kötüdür. Türkiye, sağlıkla geliri arasında uygunsuz bir biçimde yönetilmektedir."
Hekimlerin toplumdan görevlerini layıkıyla yerine getirebilecekleri koşulların sunulmasını talep ettiğini kaydeden Bilaloğlu, bu sağlandığında çok daha arzu edilen bir hizmeti sunabileceklerini söyledi.
ANKET SONUÇLARI
Bilaloğlu, geçen şubat ayında Ankara Tabip Odasının Ankara'daki dört büyük eğitim ve araştırma hastanesinde anket yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Poliklinikten çıkan hastalara şu sorular yöneltiliyor. 'Hekiminiz size yeterli süre ayırdı mı?' Yüzde 40'lar oranında 'evet' yanıtı veriliyor. Hekiminiz sizi yeteri kadar muayene etti mi, dinledi mi' diye soruluyor. Yüzde 43 oranında 'evet' deniliyor. 'Hekiminizin size koyduğu teşhis ve verdiği tedaviden memnun kaldınız mı?' sorusuna yüzde 35 oranında 'evet' yanıtı veriliyor. Ortalama yüzde 40'lar civarında polikliniklerde hekimlerin sunduğu hizmetlerden bir memnuniyeti dile getirmektedir vatandaş. Ancak bundan bir yıl önce Ankara Tabip Odası hekimlere yönelik de anket yapmıştı ve orada sorduğu sorulardan ikisinin cevabı çok kötüdür. Biri, hekimlere şu soru yöneltilmiş, 'Geleceğe dair umut taşıyor musunuz?' Olumlu cevap verenlerin oranı yüzde 7,3. Ama daha dramatik olan bir sorunun yanıtı var. 'Hastalarınıza nitelikli ve yeterli sağlık hizmeti sunulduğunu düşünüyor musunuz?' Buna verilen cevap, yüzde 13'ler civarında. Hekimler arasında yapılan anketler ve gözlemler gelecekten umut taşıyanların yüzde 10'ları geçmediğini göstermektedir."
Sağlıkçılara, hekimlere yönelik şiddetin hızla arttığını belirten Bilaloğlu, "Sağlıkta artan şiddetin gerçek nedenlerini araştırmak üzere meclis hızla araştırma komisyonu kurmalıdır" dedi.
Kaynak : //www.internethaber.com/saglik-tabibler-odasi-hekimlere-yonelik-siddet-saglikta-artan--407560h.htm#ixzz1pMqwgjmf