KABİNEDEN ONAY ALIRSA KAMUOYUNA TANITILACAK
İkinci fazda son 6 ayda hızlı yol alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın TÜBİTAK'ın önderliğinde test çalışmalarını tamamladığı prototiplerin salı günkü Bakanlar Kurulu'ndan onay alması halinde yerli otomobil yolculuğunda önemli bir aşamaya geçilmiş olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık edeceği kabinenin onayının ardından yerli prototipler kamuoyunu sunulacak. Daha sonra da yerli otomobil modellerinin seri üretimi için düğmeye basılacak.
ASIRLIK RÜYALARDAN BİRİ DE YERLİ OTOYDU
Yerli otomobilin 1,2 milyon araç üretimi yapan, 24 milyar dolar ihracatla sanayinin lokomotifi haline gelen Türk otomotiv sektörüne büyük katkı yapması bekleniyor.
Yerli otomobil fikrinin gelişmesi sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük rol oynadı. Sanayileşme adına atılmış bir adım olarak nitelendirilen yerli otomobil fikrini ilk kez Ocak 2011'de Başbakan olarak Erdoğan dillendirdi. Türkiye'nin 1960'larda Devrim'le başlayan Anadol'la devam eden ve Kuş serileriyle özgünleştirdiği yerli otomobil serüveni 'yüzde 100 yerli' fikriyle yeni bir boyut kazandı. Sonrasında oluşan rekabeti aşmak ve ihtiyaçlara cevap vermek adına elektrikli olması yönünde karar alınan yerli oto düşüncesi için fiili çalışmalar başlatıldı.
SIRA ÜRETİM AŞAMASINDA
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından 3 faz olarak nitelendirilen yerli oto sürecinde ikinci faz yani prototip çalışması aşaması tamamalandı. Üretim aşamasına geçilmesi halinde Türkiye'nin asırlık rüyalarından biri daha gerçeği dönüşmüş olacak.
Hedef 2020'de yollarda olmak
Üretim yeri için henüs karar verilmeyen yerli otomobil çalışmalarını yönetin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, heyecanla beklenen yerli otomobilde gelinen son aşamıya dikkat çekmişti:
“Şu anda 4 prototipin 3'ü hazır, testler başladı. Araçları bizzat ben kendim de gördüm, hatta test ettim. Şimdi TÜBİTAK'ın kendi yaptığı gelişmeler, bu araçlara uygulanacak. Bugüne kadar otomobildeki TÜBİTAK'ın birikimi bu araçlar üzerinde uygulanacak. Her alanda bu prototiplerin geliştirilerek, 2020 öncesinde inşallah başta ülkemiz kullanıcısı olmak üzere bütün dünya kullanıcılarına olabilecek en iyi, en uygun ve en ekonomik şartlarda sunulması için çalışma yürüyecek.”
Yeni Şafak
Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2015, 00:43