banner171

AK Parti ile CHP yer değiştirirse!

AK Parti ile CHP'nin bir an için yer değiştirdiğini düşünelim. CHP'li kurmaylar bu sorulara nasıl tepki verirdi?

AK Parti ile CHP yer değiştirirse!

AK Parti muhalefette, CHP iktidarda olsaydı süreç nasıl işlerdi? AK Parti benzer politikayı izlese, CHP nasıl bir karşılık verirdi? Öncelikle sorulara göz atalım.

AK Parti hapiste yatan iki ismi aday gösterir miydi?

Seçim sonrası Meclis'te yemin törenini AK Parti boykot eder miydi?

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan seçim öncesi "Mahkemeler Ergenekon sanıklarının Meclis'e girmesine izin vermezse giremezler, karar mahkemenin" der miydi?

Seçim sonrasında Erdoğan, "Adalet Bakanlığı bürokrasisi devreye girsin" diyerek üstü kapalı "yargıya baskı" imasında bulunur muydu?

Yemin etmeyen AK Parti, yanlış sonuçlara yol açabilecek kanun teklifini, geçici Meclis Başkanı AK Parti'li eliyle verip CHP'den kabul etmesini bekler miydi?

Erdoğan "gerekirse 4 yıl bekleriz" diyerek, hem partisini hem de Meclis'i zor durumda bırakır mıydı?

AK PARTİ YSK KARARINI "KUZU KUZU" KABUL ETTİ

Empati yapıldığında CHP'lilerin büyük çoğunluğu AK Parti'yi oyanlamayacaktır. Değil iki aday 2002'de adaylığı kabul edilmeyen Erdoğan için bile AK Parti ortalığı ayağa kaldırmadı. Sert demeçler, "köşeli lafları" hiç işitmedik. Medyada "kavga kıyamet" kopmadı. 5 ay sabırla beklediler, tansiyonu yükseltecek hareketlerden özenle kaçındılar. Dahası Abdullah Gül'ün YSK kararı öncesi "Erdoğan'ın adaylığı kabul edilmese bile küsmeyiz" açıklaması var.

CHP ile agresif bir tutum içinde. Seçim sonrası hırçınlaşan bir görüntü çiziyorlar. Tahliye edilmeme riskini Kılıçdaroğlu'nun kendisi de 4 Haziran'da bir televizyon programında söylüyordu: "Mahkemeler Ergenekon sanıklarının Meclis'e girmesine izin vermezse giremezler, karar mahkemenin."

HATALAR ZİNCİRİ

Ogün Samast ve Murat Karayılan gibi "sakıncalı" isimlere adaylık yolunu açan "CMK 100" değişikliğinde CHP hatasından döndü ve teklifini geri çekti. Ayrıca teklifi Oktay Ekşi aracılığıyla vermeleri de başka bir hataydı. Çünkü Meclis iç tüzüğüne göre Başkan, yasa teklifi veremiyor.

Dahası Meclis'e girmeyen CHP'nin iktidar partisiyle görüşmeden teklifi sunmak istemesi bile başlı başına bir sorun. "AKP'ye diz çöktüreceğiz, kuzu kuzu çözecekler" diyen bir partinin, AK Parti'den teklifi kabul etmelerini beklemek gerçekci değil.

"Dediğim dedik" tavrının ters tepme ihtimali de var. Ana muhalefet parti sert tutumuyla iktidar partisinin "sabır" sınırını test ediyor. Ancak Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında yaptığı "gelmeseler de olur" mesajı da buna işaret ediyor.  İki partinin kafa kafaya vermesiyle Meclis'te çözülecek sorunun "tribünler" önünde çözülme ihtimali yok.

Vekiller koltuğuna oturmadan erken seçim senaryoları bile dillendirildi. AK Parti ile "dirsek teması" yerine medya üzerinden "kılıçları çeken" CHP, gerilim siyasetini seçmenin nasıl değerlendireceği merak ediliyor.


internet haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153