banner171

Dünya Basınında Türkiye Suriye Çatışması

Akçakale'ye düşen top mermisi ve Türkiye'den gelen misilleme dünya basınında geniş yer buldu.

Dünya Basınında Türkiye Suriye Çatışması
HOLLANDA'DA YAYINLAR KESİLDİ
Hollanda televizyonlarında ve gazetelerin internet sitelerinde flaş haber olarak verildi. Yayın akışını kesen Hollanda televizyonları, Suriye'nin saldırısına Türkiye'nin de hiç beklemeden karşılık verdiğini duyurdu.

"TÜRKİYE İNTİKAM ALIYOR"
Hollanda televizyon ve gazeteleri Türkiye ile Suriye arasında suların kaynamaya başladığı yorumunda bulundu.

Suriye'ye yapılan misillemeyi "Türkiye, Suriye'den intikam alıyor" başlığı altında okurları ve izleyicilerine duyuran Hollanda'da, konu hakkında hükümet yetkililerinin sessiz kalması ise dikkat çekti.

RUSYA'DA FLAŞ HABER OLARAK GEÇİLDİ
Haberler, "Sınırda yaşanan kazaya cevap olarak Türkiye Suriye'ye ateş açtı" başlığı ile geçildi. Türk makamlarının açıklamalarına yer verilen haberde, "5 kişinin yaşamını yitirdiği ve 10 kişinin de yaralandığı sınırdaki kazaya karşılık olarak Türkiye Suriye'ye ateş açtı" ifadeleri yer aldı.

Interfax ve Itar-Tass haber ajanslarının da son dakika olarak geçtikleri haberlerde, NATO'nun acil toplantıya çağrılmasına dikkat çekildi. Kremlin ya da Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan ise henüz bir açıklama gelmedi.

Pentagon’dan Açıklama: Sıcak Çatışma Beklenmiyor
Pentagon’dan yapılan açıklamada Türkiye ile Suriye arasında olası bir sıcak çatışmanın beklenmediği söylendi.

Suriye Enformasyon Bakanı Omran al Zubi'den İlk Açıklama

Suriye Enformasyon Bakanı: Akçakale'ye düşen top mermileriyle ilgili soruşturma başlattık.Ölenlere başsağlığı diliyoruz! Komşularımızın egemenliğine saygılıyız!

 
NATO’da olağanüstü toplantı
NATO Konseyi Büyükelçiler düzeyinde olağanüstü olarak toplandı.
 
NATO Konseyi Türkiye’nin isteği üzerine iki saat içinde, Büyükelçiler düzeyinde olağanüstü olarak toplandı. Toplantıda Türkiye’nin NATO nezdindeki büyükelçisi Haydar Berk, üye ülkelerin büyükelçilerine olayla ilgili bilgi verecek.
 
NATO kaynakları, NATO üyesi bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin
birlikte savaşmasını öngören 5′inci maddenin uygulamaya konmasının söz konusu olmadığını belirtti.


 
NATO’DAN SURİYE’YE UYARI
Akçakale şehir merkezine isabet etmesi sonucu beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından NATO’dan yapılan ilk açıklamada konunun Kuzey Atlantik Konseyi’nin “gündeminde” olduğu belirtildi. Türkiye’nin çağrısı üzerine konsey TSİ 23.00′te olağanüstü toplandı. NATO yetkilileri “Türkiye’ye yönelik saldırgan tutuma son verilmeli” diyerek Suriye’yi uyardı.
Suriye Enformasyon bakanı: Ölenlere rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyoruz. Olayla ilgili soruşturma başlattık.
 
RASMUSSEN KINADI
Rasmussen, Akçakale’ye top mermisi düşmesini kınadı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye sınırındaki Akçakale’ye top mermisi düşmesini kınadığını ifade etti.
 
“ENDİŞEYLE İZLİYORUZ”
NATO sözcüsü, Rasmussen’in Akçakale’ye top mermisi düşmesini kınadığını aktararak, NATO’nun bölgedeki gelişmeleri “yakından ve derin endişeyle” izlediğini söyledi.
 
AHMET DAVUTOĞLU’YLA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Akçakale’deki olay sonrası Rasmussen ile telefon görüşmesi yapmıştı.
Suriye’den atılan ve Akçakale ilçesine düşen top mermisi, 5 kişinin ölümüne, biri polis 10 kişinin de yaralanmasına sebep oldu.
 
BM DE TOPLANABİLİR
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Türkiye’nin Suriye’deki hedefleri vurması hakkında yaptığı açıklamada, Suriye hükümetini, komşularının toprak bütünlüğüne itibar etmesi gerektiği konusunda uyardı ve Suriye halkına yönelik şiddetin sona ermesi gerektiğinin altını çizdi. Ban, bugün yaşananların, Suriye’deki çatışma ortamının, komşu ülkelere giderek daha fazla zarar verdiğini gösterdiğini söyledi.
 
Bu açıklamalar ışığında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ve Güvenlik Konseyi’nin de olağanüstü toplantılar yapması söz konusu olabilir.
 
Türkiye’nin BM nezdinde “ciddi güvenlik tehlikesi” oluştuğunu belirterek “nefs-i müdafaa” ve “sınırları koruma” gerekçesiyle BM Şartı’nın 51′inci maddesinin devreye sokulmasını talep etmesi mümkün. Bu madde nefs-i müdafaa halinde ülkelere BM Güvenlik Konseyi kararını beklemeden harekete geçme hakkı tanıyor.
 
Diğer yandan BM Güvenlik Konseyi’nden bir şey beklemek çok da doğru değil. Zira Rusya ve Çin’in Suriye konusundaki daha önceki vetoları düşünüldüğünde, olası bir oylamada bu iki ülkenin yine olumsuz tavır takınacağı tahmin ediliyor. BM Genel Kurulu’nun ise bağlayıcı olmayan kararlar dışında bir etkinliği yok. Ancak uluslararası kamuoyunun ortak bir tavır içinde olduğunu sergileyen kararlar alabilen Genel Kurul’un önemi sembolik.NTV

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2012, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153