banner171

Erdoğan'ı şaşırtan Türkçe soru!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Diplomasi Akademisi'nce Fahri Doktora ünvanına değer görüldü.

Erdoğan'ı şaşırtan Türkçe soru!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Diplomasi Akademisi'nce Fahri Doktora ünvanına değer görüldü.

Fahri Doktora takdim törenine ise bir Rus öğrencinin Erdoğan'a sorduğu Türkçe soru damgasını vurdu. Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönündeki eleştirileri Erdoğan'a Türkçe hatırlatan öğrenci Erdoğan' hem şaşırttı hem de memnun etti. Erdoğan, öğrenciye "Türkçe'de ilerleme kaydettiğini görüyorum" dedi.

Eksen kaymasıyla ilgili soruya ise "Bu eksen kayması değil, olsa olsa eksen birleşmesi olur" diye yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan, Moskova'daki Rusya Diplomasi Akademisi'nce düzenlenen törende Türk ve Rus öğrencilere seslendi.

Türkiye'nin komşularıyla yürüttüğü 'Sıfır sorun' politikasının meyvelerini toplamaya başladığnıı söyleyen Erdoğan, "Türkiye, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü bugünün dünyasında kalkınma ve refahın temel şartı olarak görüyor. Bunu bölgemizdeki ülkeler için de istiyoruz. Sorunumuz olan tüm ülkelerle çözüm odaklı bir sistem geliştirdik. İran, Irak, Romanya, Gürcistan, Suriye'yle ilgili sorunlarımızı çözmeye başladık."

PARA CİVA GİBİDİR

Türkiye'nin gelişen ekonomik yapısı hakkında da öğrencilere bilgi veren Erdoğan, "Para civa gibidir. Uygun bulduğu yere kaçar" diyerek öğrencilere nasihat verdi.

"Ülkede istikrar varsa çekim oluşur. Bu tıpkı para civa gibidir. Uygun yeri bulursa oraya kaçar. Türk müteahhitleri dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya yerleşti. Sadece Rusya'da 32 milyar dolarlık işi başarıyla sona erdirdi. Milli gelirimiz 3 kat arttı. 230 milyar dolar milli gelire sahip olan Türkiye, 2010'da bu rakamı 730 milyar dolar seviyesine yükselti. "

KRİZİ BAŞARIYLA ATLATTIK

"Yolsuzluk, yoksulluk ve yasakların kaldırılmasıyla küresel finansal krizi en rahat şekilde atlatan ülke olduk. Bir tane banka, bir tane sigorta şirketi batmadı. ABD'de dünya devi şirketlerin nasıl battığını siz gördünüz. Bizden önceki dönemde de Türkiye'de krizler yaşadık. Finans krizini IMF ile anlaşma yapmadan atlattık. İktidarımız döneminde rekor seviyede büyüme gerçekleştirdik. Bunlar ortaya koyduğumuz ekonomi politikaları ve dostlarımızla başlattığımız sorunsuz politikalarının bir sonucudur."

PUŞKİN VE NAZIM SÖZLERİ ALKIŞ ALDI

Türkiye ile Rusya arasındaki köklü ilişkileri ve ortak geçmişi Rus şair Puşkin ve Nazım Hikmet'ten verdiği örneklerle açıklayan Erdoğan, öğrencilerden yoğun alkış aldı. İşte Erdoğan'ın alkışlarla karşılanan o sözleri...

"Puşkin, 170 yıl önce İstanbul'u en güzel tasvir eden şairler arasında yeralmıştı. Nazım Hikmet Moskova'nın Karlı Kayın ormanında İstanbul'a hasretini yazdı. Puşkin'in ziyaret ettiği Erzurum güzel bir rastlantıdır ki Dünya Üniversite Kış Oyunlarına ev sahipliği yaptı ve en çok madalyayı da Rus öğrenciler aldı.Sanatın, sporun, bilimin dili ortaktır. Biz bugün bu ortaklığı daha geniş bir alana taşımak için gayret ediyoruz."

TÜRKÇE SORU ŞAŞIRTTI

Rus öğrencilerden birinin Erdoğan'a sorduğu Türkçe soru ise Erdoğan'ı memnun etti.

Öğrencinin sorusu ise Kafkasya İşbirliği Konseyi ve Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönündeki eleştirilerde. Rus öğrencinin Türkçe konuşmasını, "Türkçe'de ciddi mesafe aldığını gördüm" diyerek karşılayan Erdoğan, soruya şu yanıtı verdi:

"Eksen kayması değil de eksen buluşması diye birşeyden bahsedebiliriz. Kafkasya İşbirliği Konseyi, 5 ülkeyi kapsayan bir konseydi ve sıkıntılı bir süreçte oluşturuldu. Sıkıntılı ülkelerin içinde yer aldığı böyle bir buluşma eksen kaymasını değil ancak eksen buluşmasını getiren bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir. Ermenistan- Azerbaycan arasındaki sınır sıkıntısı sorunu var. Azerbaycan-Ermenistan sıkıntısının çözülmesi Türkiye- Ermenistan sorunun çözülmesinde de büyük bir önemdir. Bizim hedefimiz bölgenin barışının teminine ilişkindir, başka bir amaç güdemez."

TERÖR SORUSU 

Başbakan Erdoğan, bir öğrencinin terörle mücadalede sivil halkın korunmasına ilişkin sorusuna ise şu yanıtı verdi.

"Can, mal güvenliğini sağlamakla sorumlu olan devlet, sivile zarar vermeden terörle mücadelenin gayreti içinde olacaktır. Zaman zaman yaş-kuru meselesinde kurunun yanında yaş da yanabiliyor. Siville ve teröristin içiçe olduğu bölgeler var. Bunları birbirinden ayıklamak suretiyle mücadele etmeye çalışıyoruz. 30 yıldır en büyük sıkıntımız teröristin siville içiçe olmasıdır. Öyle anlar var ki.. Şehir merkezinde canlı bombalar şeklinde gelirde bu bombalar patlatılırsa o zaman kim sorumlu olacak. O zaman herkes devlete dönüp bakacaktır. Bir anda 30-40 kişinin canını kaybettiğini düşünün. Böyle bir durumda fatura devlete kesilecektir."


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153