banner171

TBMM 4 eski bakan için kararını verdi

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde haklarındaki iddiaları yalanlayan 4 eski bakanla ilgili tek soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildi. 469 milletvekilinin katıldığı oylamada 9'a karşı 6 çekimser oy kullanıldı. Bir oy da boş çıktı

TBMM 4 eski bakan için kararını verdi
Meclis Genel Kurulu dün 4 eski bakan hakkında 'soruşturma' mesaisi yaptı.
İstanbul merkezli operasyon kapsamındaki iddialar nedeniyle 4 eski bakan hakkında verilen soruşturma önergeleri, Genel Kurul'da ele alınırken iktidarla muhalefet arasında sık sık tartışma ve gerginlik yaşandı.
Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler, Meclis kürsüsünden kendini savunurken, Erdoğan Bayraktar konuşmamayı tercih etti. AK Parti'nin soruşturma komisyonu kurulması önergesi, 469 milletvekillininin katıldığı gizli oylamada 453 oyla kabul edildi.
Soruşturma önergelerinin görüşmeleri nedeniyle dün Meclis'e ziyaretçi alınmazken, birleşimi Meclis Başkanvekili Meral Akşener yönetti. 4 eski bakanla ilgili 5 ayrı önerge üzerinde konuşma yapmak üzere toplam 24 milletvekilinin ismi belirlenirken ilk olarak muhalefetin itirazlarına rağmen AK Parti'nin soruşturma önergesi görüşüldü.
AK Parti'nin önergesi üzerinde AK Parti adına Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz söz aldı. 

"YALAN, YARGISIZ İNFAZ" 
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kendilerine tanınan 10'ar dakikalık süreye itiraz etti. Çağlayan başta rüşvet olarak aldığı iddia edilen 700 bin liralık saat olmak üzere hakkındaki iddialara tek tek yanıt verdi. Çağlayan, "Türkiye'nin ihracatına katkısı olan ve olacak tüm işadamlarının emrine kendimi amade ettim, etmeye de devam edeceğim. Bu suçu 20 yıldır işlediğimi itiraf ediyor ve bu suçu kabul ediyorum" dedi. Çağlayan, işadamı Reza Zarrab'ın uçağıyla Umre'ye gittiği iddiasıyla ilgili "Sözkonusu ziyareti bir acente üzerinden yaptım" derken, belgeleri de kürsüden gösterdi. Çağlayan, "Bu bir itibarsızlaştırma operasyonudur. Geçin bu işi, bu işten size ekmek çıkmaz" dedi.
Gana'dan geldiği belirtilen ve içinde altın olan bir uçağın engellendiği iddiasıyla ilgili herhangi bir idari soruşturmaya engel olmadığını, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nın kararının da kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde olduğunu dile getiren Çağlayan, Halkbank konusundaki iddialarla ilgili de ortada yargısız infaz olduğunu söyledi. 

BAĞIŞ: ALÇAKÇA İFTİRA 

Eski AB Bakanı Egemen Bağış ise 17 Aralık ve 25 Aralık'ta yapılanın aslında "sözde yolsuzluk operasyonu" ve "darbe girişimi" olduğunu söyledi.
Bağış "Bütün bunlar önceden hazırlanmış Paralel Yapı tarafından planlanmış oyunlardır. Üç kez rüşvet aldığım iddiası alçakça bir iftiradır. Reza Zarrab'ı beş yıldır tanırım. Eşi sanatçı Ebru Gündeş'ten dolayı tanırım" dedi. 

"BAKAN ŞÜPHELİ OLAMAZ" 
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de "Bir senaryonun uygulanmasıyla karşı karşıyayız. Belgelerin hukukiliğine bakılmadan evrensel masuniyet karinesi yok edilmiştir. Bakanların 'şüpheli' olduğu bir operasyon olarak lanse ediliyor. Oysa bir bakan şüpheli addedilemez" dedi. Yapılan gizli oylamada, 4 bakan hakkında tek bir soruşturma komisyonu kurulması önergesi, 9'a karşı 453 oyla kabul edildi. 469 milletvekilinin katıldığı oylamada, 6 çekimser, 1 boş oy kullanıldı. 

GERGİNLİK YAŞANDI 

Ardından CHP'nin önergesi görüşüldü.
Konuşması sırasında CHP'li Tufan Köse'nin cep telefonuyla fotoğrafını çekmesine tepki gösteren Zafer Çağlayan, "Çek, çek" diyerek kürsüden indi ve üzerine yürüdü. AK Partili bazı milletvekilleri de muhalefet sıralarına yönelirken, Meral Akşener oturuma bir süre ara verdi. 

TBMM İçtüzüğü'ne göre, soruşturma komisyonu 15 milletvekilinden oluşacak ve 2 ay süreyle iddiaları incelemek üzere görev yapacak.
Çalışmaların sonunda hazırlanacak rapor, eski bakanların Yüce Divan'da yargılanma ya da yargılanmamaları yönünde olacak.
Son kararı Genel Kurul verecek.

İLK SAVUNMA AK PARTİLİ VEKİLLERE

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerden önce AK Parti milletvekilleriyle sabah kahvaltısında bir araya geldi. 4 eski bakan, "Veremeyeceğimiz hesap yok" derken, kendileri üzerinden hükümete yönelik bir darbe girişiminde bulunulmak istendiğini ifade etti.
Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar'ın, Genel Kurul'da kendilerini savunmak için verilen 10'ar dakikalık süreyi yetersiz görmeleri nedeniyle TBMM görüşmeleri öncesinde milletvekilleriyle bir araya gelmeyi istedikleri belirtildi. Toplantıda söz alan Erdoğan Bayraktar, kendisinin adının karıştığı dosya ile ilgili takipsizlik kararı verildiğini anımsattı. 

BAYRAKTAR AĞLADI 
İddialar nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu, Meclis'e gelemediğini, çalışmalara katılamadığını belirten Bayraktar, "Gece gündüz ağlıyorum.
Böyle bir sıkıntı yaşattığım için hepinizden tek tek özür diliyorum" dedi.
Bayraktar, sözlerinin sonunda gözyaşlarına hakim olamadı.
Zafer Çağlayan ise kamuoyunda sıkça gündeme gelen 700 bin liralık saat iddiasıyla ilgili açıklamada bulundu.
Saati bir gazetenin ilanında gördüğünü ve çok beğendiğini almak için firma ile temasa geçtiğini anlatan Çağlayan, şunları söyledi: "Firma yetkilileri bana saati 'kişiye özel' ürettiklerini söyledi.
Firma yetkilileriyle konuşmamda Reza Zarrab'la aynı ortamdaydık.
Zarrab, bana firmanın ofisinin yanında bir şubesinin olduğunu ve saati alarak bana gönderebileceğini söyledi. Ben de kabul ettim. Saati bir araçla gönderdiler.
Parasını ödedim. Saati mal beyanımda da gösterdim."
Muammer Güler ise hakkındaki rüşvet iddialarını yalanlarken yasadışı telefon dinlemelerinden dert yandı. Güler, oğlunun gözaltına alındığında avukatının telefonu aracılığıyla yaptığı görüşmelerin de dinlendiğini söyledi. 

GÖRÜŞMELERDEN ÖNCE MECLİS TV TARTIŞMASI

Soruşturma önergelerinin görüşülmesine başlamadan önce TBMM Genel Kurulu, Meclis TV tartışmalarına sahne oldu. Muhalefet Meclis TV'nin yayın yapmamasına tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli eleştirilere "Kimse kimseden bir şey saklamıyor.
Bugüne kadar Meclis TV'nin yayın politikası nasıl uygulanıyorsa bugün de aynısı uygulanıyor" yanıtını verdi. Muhalefetin gün boyu süren çabaları sonuç vermedi. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise tablet bilgisayarıyla Genel Kurul'daki konuşmaları sosyal medyadan canlı olarak paylaştı. 

AK PARTİ VE MHP GRUPLARI ERTELENDİ
TBMM Genel Kurulu'nda eski bakanlarla ilgili soruşturma önergeleri üzerine yapılan görüşmelerin uzaması, AK Parti ve MHP'nin bugün gerçekleştirilecek haftalık grup toplantılarının da ertelenmesine neden oldu.
MHP, 10.30'da yapılacak grup toplantısının yarın saat 11.00'e ertelendiğini yazılı bir açıklama ile duyurdu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis TV'nin grup konuşmalarını canlı yayınlaması konusunda bir sıkıntı yaşanmasını beklemediğini belirterek, "Meclis TV grup toplantılarını yayımlamak zorunda" diye konuştu. 

KAYNAK: SABAH

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2014, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153