banner171

Yeni hükümet süreci başladı

Başbakan Tayyip Erdoğan, 60. Hükümet'in Bakanlar Kurulu'nu son kez topladı. Ardından Çankaya Köşkü'ne çıkarak hükümet üyelerinin istifasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu. Gül de istifayı kabul etti. Yeni hükümeti kurma çalışmalarının temmuz ayı başına kadar tamamlanması bekleniyor.

Yeni hükümet süreci başladı

12 Haziran seçimlerinden yaklaşık yüzde 50 oy alarak büyük bir zaferle çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan, dün 60. Hükümet'in Bakanlar Kurulu'nu son kez topladı. 5 saatlik toplantının ardından Çankaya Köşkü'ne çıkarak hükümet üyelerinin istifasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu. Böylece 61. Hükümet süreci başladı. İstifayı kabul eden Cumhurbaşkanı, yeni hükümetin kuruluşuna kadar eski kabinenin göreve devam etmesini istedi. Köşk'ten yapılan açıklamada, Gül'ün "bugüne kadar geçen hizmetleri için hükümete teşekkür ettiği" belirtildi. Cumhurbaşkanı'nın Meclis'teki milletvekili yemin töreninin ardından Başbakan Erdoğan'ı tekrar Köşk'e davet ederek yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. Sürecin temmuz ayı başında tamamlanacağı hesaplanıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 60. Hükümet'in son Bakanlar Kurulu toplantısının başında yeniden milletvekilli seçilen bakanları tebrik etti. 60. Hükümet üyeleriyle tek tek tokalaşan Erdoğan, ardından toplantıya geçti. Daha sonra Çankaya Köşkü'ne çıkan Başbakan, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu. Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından sunulan Bakanlar Kurulu'nun istifasını kabul etmiştir. Bugüne kadar geçen hizmetleri için teşekkürlerini ifade eden Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Bakanlar Kurulu'nun, yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini istemiştir." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, basın açıklaması yaptı. Genel seçim sonuçlarını değerlendiren Çiçek, vatandaşların seçime katılım oranının oldukça yüksek olduğunu söyledi. Seçimlere yüzde 87'lik katılım oranının takdire değer olduğunu belirterek, "Bu şunu gösteriyor; vatandaşımız demokrasiyi benimsemiştir, demokrasiyi özümsemiştir ve görevini yerine getirme noktasında da büyük bir sorumluluk ve görev şuuru içerisinde sandık başına gitmiş, kararını vermiştir." dedi. Temsil oranında yüzde 95'e vardığını aktaran Çiçek, şöyle devam etti: "Artık Türkiye'de demokrasi kurumsallaşmıştır. Demokrasi bizim için mevsimlik bir konu değildir. Milletin özümsediği bir konudur. Türkiye'nin itibarını da artırmıştır. Örnek bir ülke olduğunu göstermiştir. Türkiye'ye demokrasi konusunda güven de artmıştır. Türkiye'nin artık ekseni kayıyor diye korku ve endişe pompalamasına gerek yoktur. Herkes sonuçları yeni baştan değerlendirmeli ve milletin mesajını doğru okumalı. Türkiye'nin özgül ağırlığı artmıştır, Türkiye artık bundan sonra demokratik bir ülkedir, sorunları demokrasi içinde ve parlamentosunda çözebilecek güce ve temsile ulaşmıştır."

Başbakan Yardımcısı'na, anayasa değişikliğiyle ilgili takvimin nasıl işleyeceğine ilişkin soru da yöneltildi. Çiçek, "Yeni dönemde yepyeni bir siyaset kurumu olarak yükümlülüğümüzdür. Herkese sorumluluk düşüyor. Takvim işlemeye başladığında bu konu da zaten gündeme gelecektir." karşılığını verdi. Cemil Çiçek, isminin TBMM başkanı olarak geçtiğinin iletilmesi üzerine de, "Seçim-toto oynanıyordu. Şimdi makam-toto oynanıyor. Ben totoya hiç girmedim bugüne kadar. Türkiye'de bu tip görevler telkinlerle olacak değildir. Totonun konusu da olmak istemem, bu tür telkinlerin konusu da. Özel hayatımda dolmuşa çok bindik ama siyasi hayatımda dolmuşa hiç binmedim." diye konuştu.

Çiller ve Boyner, Erdoğan'ı kutladı

Öte yandan eski başbakanlardan Tansu Çiller ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim başarısından dolayı kutladı. TÜSİAD Başkanı Boyner, seçim sürecinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la yaşadığı polemikle gündeme gelmişti.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153