banner171

Yerel seçimlerin tarihi kesinleşti

AK Parti, Mart 2014'te yapılması gereken yerel seçimlerin Ekim 2013 tarihine alınması için Meclis'te bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Yerel seçimlerin tarihi kesinleşti

Önceki gün MHP yöneticileriyle 27 Ekim 2013 tarihinde anlaşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bu öneriyi dün anamuhalefet partisine götürdü.

CHP Genel Merkezi'ne giden Canikli'yi Grup Başkan vekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan karşıladı. 45 dakika süren görüşmede İnce ve Tarhan, seçimlerin öne alınmasına karşı çıkmadı ancak tarihe itiraz ederek 3 Kasım teklifinde bulundu.

CHP, 3 Kasım önerisinde bulundu

Muharrem İnce, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada 2013 yılı Ekim ayının 27'sinin pazar, 29'unun da Cumhuriyet Bayramı olduğunu belirterek, "Arada 28'i kalıyor. İnsanlar tatili belki birleştirebilir. O yüzden 3 Kasım'ın daha uygun olacağını söyledik.'' dedi. 'Bir süredir AK Parti ile MHP arasındaki mahcup birlikteliğin koalisyon ortaklığına dönüştüğünü' iddia eden İnce, anamuhalefet olarak seçime en hazırlıklı parti olduklarını öne sürdü. İnce, "Seçimden kaçtığımız falan yok. İstiyorsanız hemen yapalım." dedi. AK Parti ile MHP'nin pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da anlaştığını ifade eden İnce, "Biz o metne imza atmayacağımızı ama destekleyeceğimizi söyledik. Seçimden hiçbir korkumuz yok." diye konuştu. İnce, gazetecilerin sorusu üzerine, Anayasa değişikliği teklifine Genel Kurul'da kabul oyu vereceklerini söyledi.

Canikli ise kasımda bazı bölgelerde kış şartları oluşmaya başladığını, 'yerel seçimlerin mart ayından sonbahara alınmasının en önemli nedeninin seçim sürecinin ağır kış şartlarından kurtarılması' olduğunu hatırlattı. Ancak öneriyi yine de MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'la müzakere edeceğini bildirdi.

Nurettin Canikli, daha sonra MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile bir araya geldi. Görüşmeden CHP'nin 3 Kasım önerisine destek çıkmadı. İki parti, daha önce belirledikleri 27 Ekim 2013 tarihinde mutabakata vardı. Oktay Vural, görüşmeden sonra "Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Demokrasi çalışıyor, millet egemenliği işleyecektir. Bu konuda ortak bir iradeyle TBMM'de anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesi için adım atmaya prensipte mutabakata vardık. Dokunulmazlık konusunu gündeme getirdim. İki maddelik değişiklik yapalım dedim." ifadelerini kullandı. Vural, tek maddelik teklife dokunulmazlıkların girip girmeyeceğine ilişkin sorularına "Çok zannetmiyorum öyle bir eğilim almadım" karşılığını verdi.

KAnun değişikliği de gerekebilir

AK Parti ve MHP görüşmesinde tek maddelik anayasa değişikliğinden sonra bir kanun değişikliğinin de gerekebileceği üzerinde duruldu. Mahallî İdareler Seçimi Kanunu'nda yer alan, "Mahallî idareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin baslangıç tarihidir. Aynı yılın mart ayının son pazar günü oy verme günüdür." maddesindeki ocak ve mart aylarının değiştirilmesi gerektiği kaydedildi. Hukukçularla yapılacak değerlendirme sonrasında bir yasa değişikliği yapılıp yapılmayacağına karar verilecek.


Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2012, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153