banner171

Zirvede büyük 'faiz' tartışması

Başbakan Erdoğan'ın yüksek faiz eleştirilerine maruz kalan Merkez Bankası tartışması büyüyor. Bakan Şimşek ile Başbakan Yardımcısı Babacan Merkez'e destek verirken Bakan Zeybekçi "Erdoğan haklı" diyor.

Zirvede büyük 'faiz' tartışması
 Herşey Başbakan Erdoğan’ın ‘Faiz yüksek, inmeli’ demesiyle başladı. Ardından 22 Mayıs toplantısında yüzde 10 olan faizi yüzde 9.5’e düşüren Merkez Bankası’na ‘Dalga mı geçiyorsun’ diyen Başbakan devam etti ve son hamle önceki gün ‘Artık yetti’ sözleriyle geldi. Başbakan’ın sözleri ekonomi yönetiminde farklı karşılandı.

Radikal'ın Haberine Göre;Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası’nın bağımsızlığına atıf yapan açıklamalarda bulunurken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Başbakan ile aynı görüşte olduğunu ‘Yüksek faiz maliyet getiriyor’ açıklamasıyla gösterdi. Ortalık ısındı... Şimdi gözler Merkez Bankası Başkanı Başçı’da. Başçı 2 Haziran günü Bakanlar Kurulu’nun karşısına çıkıyor. Ancak o güne kadar açıklamalarla kafamız karışmaya devam edecek gibi görünüyor...


Kim ne dedi?

BAŞBAKAN TAYYİP ERDOĞAN 
Neymiş, bağımsızmış... Biz bu millete hesabını vereceğiz. Daha önce de kendilerine bunu söyledim. Farklı bir anlayış içerisindeler. Faizde genel bir havayla düşüş var. Ama bu onların yarım puanlık repoyu düşürmeleriyle sağlanmış bir şey değil. Bu milletle dalga geçmeyin. Kararların ciddi olması lazım. Merkez Bankamızla kendilerine de söylüyorum. Siz bugüne kadar açıkladığınız enflasyonlarda hiçbir zaman tutturabildiniz mi? Hep revize ettiniz. Faizi de aynı şekilde. Ama artık yetti. 

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK

Merkez Bankası’nın bağımsız olması kurumsal reform anlamında son 10 yılın en büyük kazanımlarından bir tanesi. Ben Merkez Bankası’nın politikaları üzerine yorum yapmadım. Merkez Bankası’nın ülkemizin menfaatini düşünerek en iyisini yaptığına ve yapacağına inanıyorum. Merkez Bankası’nın kredibilitesi ve bağımsızlığı Türkiye ekonomisinin geleceği açısından çok kritik diye düşünüyorum. Ben enflasyonla mücadelede Merkez’in elinin güçlü olması gerektiğine inanıyorum. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN
Hükümet olarak ortaya koyduğumuz dokümanlar uygulandığı sürece Türkiye’nin önü açık. Ama taviz vermeye başlanırsa, söz verilen, yazılan politikalardan farklı şeyler uygulanmaya başlarsa o zaman siz de korkun. Bu güven nasıl oluştu? Söz verildi, yapıldı. Hedef konuldu. Tutturuldu. Bu güven böyle oluştu. Kurumlarımızın kendi görev alanlarında tanımlanan şekilde asla taviz vermeden, ana ilkelerinden, prensiplerinden vazgeçmeden uygulamalarına devam etmeleri gerekiyor.


EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKÇİ
Türkiye’de yaşanan enflasyon maliyet enflasyonudur. Maliyet enflasyonuna katkı vermeye devam eden şu anda faizlerdir. Türkiye’de şu anda piyasalar faizi aşağı doğru çekiyor... Merkez’in arkadan takip etmek yerine, piyasanın bu aşağı doğru eğilimini önden takip ederek piyasayı yönlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. Merkez Bankası yönetimini eleştirmek, bir ekonomi bakanı olarak ben öyle bir şey içinde olmayacağım. Ama başbakanımızın bu yöndeki feveranını, şikayetini haklı buluyorum.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2014, 12:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153