Bakan Suat Kılıç, Spor Toto Süper Lig'in ilk yarısında sürpriz sonuçlara sahne olduğunu belirterek, bu dönemde büyük takımların sürpriz yenilgiler aldığını, daha zayıf bütçelerle oluşan takımların da büyüklerden puan kopartma sürprizleri yaşadığını söyledi.
Bu yönüyle bakıldığında sürprizlere açık bir ligi seyrediyor olmanın da heyecan verici olduğunu dile getiren Kılıç, "Fakat sezonu 33 puan üst sınırıyla kapatmak da tabi ki Türk futbolu açısından değerlendirilmesi, tartışılması gereken bir konu. Ligin ilk yarısı maalesef son yılların en düşük puanla kapanan sezonu oldu. O nedenle çok başarılı bir sezonun geride kaldığı düşüncesinde değilim" diye konuştu.
Kılıç, son 10-15 yıldır büyük kulüplerin özellikle büyük rakamlar harcayarak yabancı futbolcu transferine büyük ağırlık verdiklerini ifade ederek, bunun da Türk futboluna altyapıdan oyuncu kaynağı yetiştirme anlamında çok ciddi kayıplar yaşattığı kanaatinde olduğunu bildirdi.
Futbolda yeniden altyapıya dönmek gerektiğini vurgulayan Bakan Kılıç, şunları söyledi:
"Bunu ben bakan olduğum ilk günden bu yana ifade ediyorum. Yabancı sayısının azaltılması gerektiği ilk beyanatımdaki bir kaç cümleden bir tanesiydi. Nihayetinde TFF yabancı sayısını azaltma kararı aldı. Bu karardan vazgeçilmesi yönünde baskı kuranlar var ama yabancı sayısının kademe kademe azaltılması Türk futbolunun istenilen düzeye gelmesi için en önemli önceliktir. Takımların altyapılarına önem vermesi ikinci önceliktir. Zaten ikisi birbiriyle yakından alakalı."
Deplasman yasağı
Kılıç, futbolda özellikle son dönemlerde tartışmalara neden olan deplasman yasağına başından beri muhalif olduğunu belirtti.
"Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak deplasman yasağının sona erdirilmesini sağlayacak gücümüz yok mu? Var ama bu yasağı biz sona erdirirsek, kulüpler sahip çıkmadığı takdirde yaşanabilecek sevimsizlikler daha büyük boyutlara tırmanabilir" diyen Kılıç, şöyle devam etti:
"Biz, deplasman yasağını kulüplerin sona erdirmesini ve kulüplerin bu yasağın sona erdirilmesine sahip çıkmasını arzu ediyoruz. Çünkü yasak kararını devlet almadı, yasak kararını kulüpler aldı. Ankara'da gerçekleştirdiğimiz çalıştayda da gördüm ki, TFF'de yaşanan gelişmeler sonrasında deplasman yasağından dolayı kaygılı. Kulüpler Birliği Vakfı da aynı noktaya gelmiş durumda. Aklın yolu bir. Medeni bir ülkeyiz, bir hukuk devletiyiz. Gerektiğinde müdahale edebilecek kolluk gücümüz var. Stadyumlarda özel güvenlik birimleri var. Kameralı güvenlik sistemine geçiyoruz. E-bilet uygulamasına geçiyoruz. Bu kadar güvenlik tedbirinin alındığı ve bu kadar kriterlerin evrensel normlara ulaştırıldığı bir ülkede deplasman yasağı gibi bir ilkelliğin artık uygulamada olmaması lazım."
Kulüpler yasası
Kılıç, kulüplerin bir yasaya muhtaç olduklarını anlatarak, bakanlık olarak da kendilerinin "bir kulüpler yasası çıkması lazım" boyutundan konuyu ele aldıklarını ifade etti.
Bu kapsamda son olarak Ankara'da gerçekleştirilen çalıştayda özellikle futbol sektörünün profesyonel futbola ayrı bir yasa, amatörlere ayrı bir yasa yapılmasının kendileri açısından daha uygulanabilir olduğunu ifade ettiklerini belirten Kılıç, bu konuda amatörler kulüplerin de görüşünü alacaklarını ve bakış açılarını irdeleyeceklerini bildirdi.
Kılıç, Türkiye'de son dönemde sadece futbolun profesyonel kabul edildiğine dair bir görüşün ön plana çıkmaya başladığına değinerek, şunları kaydetti:
"Basketbol, voleybol ve diğer tüm branşlar amatör kabul ediliyor. Oysa basketbolun ve voleybolun da bütçe büyüklükleri, reklam ve sponsorluk gelirleri artmaya başladı. Onlarda da ciddi bir profesyonelleşme artık dikkat çekici hale geldi. Tartışıyoruz şu an için, futbol, basketbol, voleybol için ayrı bir kanun, diğer branşlar için amatörlere yönelik ayrı bir kanun dizayn edilebilir. Bu kanuna Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ihtiyacı yok. Biz mevcut yasalarla yetkilerimizi çok rahat bir şekilde kullanıyoruz. Yeni bir kanuna ihtiyaç hissetmiyoruz ama Türkiye'de başta futbol olmak üzere spor kulüplerinin kendilerine özgü, ihtiyaçlarına cevap veren yeni ve modern bir kanuna ihtiyaçları var. Bu kanunu yaparken de Türkiye'ye özgü bir kanun yapmayacağız. Türkiye'nin koşullarını elbette dikkate alacağız ama İngiltere'de, Almanya'da, İspanya'da, İtalya'da ne var? Dünya hangi doğrular üzerinde ittifak sağladı? Bunlara bakarak en doğru mevzuatı oluşturmaya gayret edeceğiz."
Riva Projesi
Bu yıl içinde milli takımları özel bir kamp merkezine kavuşturacaklarını anlatan Kılıç, projenin gerçekleştirileceği Riva Tesisleri'nin temelini bu ay içinde atacaklarını söyledi.
Riva projesi için TFF'ye bir destek paketi de oluşturduklarına değinen Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
"İhalede ortaya çıkacak rakamın 3'te 2'sini TFF ödeyecek. 3'te 1'ini de Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak biz finanse edeceğiz. Türk Milli Futbol Takımı'nın her milli maç öncesinde otellerde kamp yapan bir takım olmasını biz artık arzu etmiyoruz. Türk Milli Futbol Takımı kendi kamp eğitim merkezinde kamp yapacak. Milli takımların altyapıları orada kamp yapacak. Oralar ayrıca milli takımların altyapısına sporcu yetiştiren merkezler olacak. Türk futbolunun kurtuluşunu ya da milli takım futbolunun kurtuluşunu sadece bu projeye bağlamıyorum ama Türk futbolunun milli takımlar düzeyinde arzu edilen yere gelmesinde Riva projesinin çok önemli katkısı olacak."
A Milli Takım
Kılıç, son zamanlarda (A) Milli Futbol Takımının beklenen sonuçları alamadığını, futbolseverlerin de bunun üzüntüsünü yaşadığını dile getirdi.
"Abdullah Avcı milli takımın en başarısız döneminde takıma hoca olarak görevlendirildi. Dolayısıyla milli takımdaki başarı ya da başarısızlığı Abdullah Avcı'nın başarı ya da başarısızlığı olarak tek başına görmemek lazım" diyen Kılıç, şöyle devam etti:
"Türk futbolunda altyapının en çok ihmal edildiği bir dönemde Abdullah Avcı takımın başına getirildi ve büyük ölçüde de Avrupa liglerinde top koşturan milli oyuncuları, genç milli oyuncuları takıma dahil etmenin uğraşısını verdi. Bu çaba devam etmeli. Avrupa liglerinde top koşturan milliler Türk milli futbol takımında daha çok yer almalı. Ya da bizim liglerimizdeki umut vaad eden geçlerimize de daha fazla şans tanınmalı. Yeni bir takım oluşturmaya çalışıyor. İskelet büyük ölçüde eski ama yeni takviyeler, kazanımlar oluşturmaya çalışıyor. Şans vermek lazım. Elbette ki bu sene için büyük ölçüde umutlarımızı tüketmiş durumdayız. Matematiksel olarak da büyük kayıplarımız var ama uzun zamana dayalı olarak süreci değerlendirmekte fayda var."
Kasımpaşa-İstanbul Büyükşehir Belediyesi maçındaki hakem?
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Spor Toto Süper Lig'de Kasımpaşaspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçının hakemi Volkan Bayarslan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalıştığının tespit edilmesiyle ilgili de "Konu federasyonun konusu" dedi.
Kılıç, şunları söyledi:
"MHK başkanı da takip edebildiğim kadarıyla konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Federasyona yapılan bir başvuru var. Bu başvuruyu hassasiyetle değerlendireceklerdir. Zannediyorum talimatnamelerinde veya geçmiş uygulamalarında emsal olabilecek benzer durum söz konusu değil. Alacakları karar ilk defa alınmış bir karar olacak. O kararın ne olacağını herkes gibi ben de bilmiyorum."
Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2013, 13:30