banner171

İPEK KOZASINDAN SANAT ESERİNE…

Gaziosmanpaşa Belediyesi Hanımlar Masası Koordinasyon Merkezi’nin 26 dalda yaptığı çalışmalar arasında yer alan ve Kıbrıs ve Hatay’dan sonra ilk kez ilcemizde uygulanan Koza Nakışı olarak adlandırılan teknikte ipek böceği kozası kaynatılarak kullanıma hazır hale getirildikten sonra sanat eserine dönüştürülüyor.

İPEK KOZASINDAN SANAT ESERİNE…

İPEK KOZASINDAN SANAT ESERİNE…

Gaziosmanpaşa Belediyesi Hanımlar Masası Koordinasyon Merkezi’nin 26 dalda yaptığı çalışmalar arasında yer alan ve Kıbrıs ve Hatay’dan sonra ilk kez ilcemizde uygulanan Koza Nakışı olarak adlandırılan teknikte ipek böceği kozası kaynatılarak kullanıma hazır hale getirildikten sonra sanat eserine dönüştürülüyor.

Perspektif adı da verilen kağıt rölyef tekniğinde ise ana maddesi olan posterler 8,10,12,15 ve 18’i üst üstte konularak çalışılıyor. Katlar arasında derinlik hissi daha sonra üretilen eserin üç boyutlu olarak algılanmasını sağlıyor.

GOP’lu kadınların ipek kozası ile perspektif adı verilen teknikle posterlerden oluşturulan üç boyutlu sanat eserleri büyük beğeni topluyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi Hanımlar Masası Koordinasyon Merkezi’nin 26 dalda yaptığı çalışmalar arasında yer alan ve Kıbrıs ve Hatay’dan sonra ilk kez uygulanan Koza Nakışı olarak adlandırılan teknikte ipek böceği kozası kaynatılarak kullanıma hazır hale getiriliyor. Doğal boyalar veya gıda boyalarıyla da boyanabilen kozaların nakış makasıyla kesilmesiyle birbirinden albenili çiçek desenleri elde ediliyor. Tabiatta bulunabilen her türlü çiçeğin elde edilebildiği ipek kozasında tamamlayıcı ürün olarak pul, boncuk, sim ipler, çiçek tohumları çeşitli kurdele ve brezilya nakışı teknikleri de ilave edilebiliyor. Perspektif adı verilen teknikte ise ana maddesi olan posterler 8,10,12,15 ve 18’i üst üstte konularak çalışılıyor. Katlar arasında derinlik hissi daha sonra üretilen eserin üç boyutlu olarak algılanmasını sağlıyor.





















İlk kez Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin 14 Şubat Sevgililer Günü’nde açtığı El Sanatları Sergisi’nde görücüye çıkan Koza Nakışlı sanat eserleri ile ana maddesi poster olan ve 8-10-12 ve katlarından üstü üstte konularak çalışılan  kağıt rölyef çalışmaları sergiyi gezenler tarafınan ilgiyle izlendi. Sergide, ipek kozalarının dal halinde hazırlanan tabloların yanısıra sim ve hayalet iple desene göre kumaşa dikilen çeşitleri sergileniyor.  Lefkara Nakısı adı da verilen Koza Nakış Tekniğini Gaziosmanpaşa’da başlatan kurs hocası Emel Hatip,  ipek kozası ile yapılan bu ürünlerin 30 derecede çamaşır makinasında rahatlıkla yıkanabildiğini belirterek, “Ancak bu ürünlerin temizliği sırasında  buharlı ve sıcak ütü kesilikle kullanılmamaladır. Koza Nakışı her türlü tablo ve tepsi yapımının yanısıra salon takımları, havlular ve ev mefruşatı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Yapımının çok kolay olması ve ucuz malzemesiyle çok ilgi gören ürünlerimiz arasındadır. İpek kozası istenirse en fazla 7 kat olma kaydıyla katlara da ayrılabiliyor” dedi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153