Medya Okuryazarlığı; yazılı ve yazılı olmayan, büyük çeşitlilik gösteren formatlardaki (televizyon, video, sinema, reklâmlar, internet v.s.) mesajlara ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneği kazanabilmek olarak tanımlanıyor.
İzleyicinin medyayı bilinçli okumasına katkı yapması, kendini rahat ifade edebilmesi, toplumsal hayata daha aktif ve yapıcı iştiraki sağlanması amacıylaSultangazi Kadınlar Meclisi tarafından “Medya Okuryazarlığı” konulu seminer düzenlendi.
50. Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Sultangazi Kadınlar Meclisi Başkanı Nurcan Öztürkmen ile Sultangazili hanımlar katıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan Psikolog Zekiye Çapan, yanlış medya okumalarının toplum yapısında çözülmelere sebep olduğunu belirterek doğru medya okuryazarlığı konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Medyanın dördüncü güç olduğunu hatırlatan Psikolog Çapan, “Medya, televizyon ve sosyal medya dediğimiz alanlar tüm ilişkilerimizi etkileyecek düzeyde bir yapıya sahip. Bu nedenle doğru medya okuryazarlığı geliştirmek adına herkese vazifeler düşüyor” dedi.
Çocukları yönlendirmenin en etkili yolunun davranış örneği oluşturmak olduğunu ifade eden Çapan şunları söyledi:
“Çocuklarımıza nasihatler vererek onları doğru yönlendiremeyiz. Onları davranışlarımızla öğrenme sürecini başlatırız. Dürüst bir hayat söylemle eylemin örtüştüğü bir noktadır. Öğrendiklerimizi davranışlara dönüştürdüğümüzde çocuklarımız da bundan örnek alacaktır. Gerek kavram gerekse davranış olarak öğretilen bir tutum daha kolay hayata geçecektir.”