Türkiye'nin yüzde 70 ayakkabı üretimini sağlayan Sultangazi'de ayakkabı üretiminin önemli bir bölümü olan sayacılık mesleğinin önemine değinen Yıldırım Sayacılık Yönetim Kurulu Başkanı ve BBP (Büyük Birlik Partisi) Sultangazi İlçe Başkanı Hakan Yıldırım Sultangazi'de işsiz vatandaşın olmadığını ancak iş beğenmeyen vatandaşın olduğunu belirtti.
Meslek liselerine ayakkabıcılık da eklenmeli
Yıldırım Sayacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yıldırım eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, "Sayacılık (ayakkabı üretiminde kullanılan derilerin dikiş ve yapıştırıcılarla birleştirilmesi) istihdama yönelik insan gücüne dayalı bir işletmelerdir. Mesleğimiz tamamen insan gücüyle olduğu için eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Bunun sebebi ise zorunlu eğitimin 8 yıla çıkması. Çünkü önceden çocuklarını 5'inci sınıfa kadar okutan aileler çocuklarını sektörlere çırak olarak veriyordu. Dolayısıyla biz bunları yetiştiriyorduk. Ama artık o süreç tamamen bitti. Zorunlu eğitim görenler liseye de devam ediyor lise de meslek liselerine yönlendiriliyorlar ancak bizimde ayakkabı sektörü olarak meslek liselerinde ayakkabı sektörü yok. Sadece TASEV Anadolu meslek lisesi var. O da yeterli değil. Meslek liselerine ayakkabıcılığında eklenmesi gerekir. Dolayısıyla bizlerde vasıflı eleman bulma noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Bizde Sultangazi Kaymakamlığımızın vakfına başvuruda bulunduk. Oraya iş için müracaat edenleri bize yönlendirmelerini istedik. Ancak oraya iş başvurusu yapan vatandaşlar masa başı bir iş için başvurdukları için bizim çalışma şartlarımızı gördüklerinde vazgeçiyorlar. İnsanlar masa başı iş arıyor. Tabi ki biz devlet olarak hazıra alıştırdığımız için böyle işleri tercih etmiyorlar. Nasılsa devlet belli ölçüde yardımlarda bulunuyor diyerek o rahatlığı istiyorlar" dedi.
Kurs emekleri boşa gitti
Sayacılık üzerine kurs düzenlediklerini belirten Yıldırım, "Sultangazi'de Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte 25 kişilik bir kurs açtık. 3 ay bir süre içinde işi öğrettik ancak bir baktık ki o kursiyerlerin hiç birisi sektörümüzde kalmadı. Biz onlardan faydalanamadık. Demek ki şunu anlıyoruz insanlar İŞKUR'un günde vermiş olduğu 15 TL ile geçimlerini sağlayacaklarını düşünüyorlar. Dolayısıyla o 3 ay verdiğimiz emeğin karşılığında insanların gelmeyişi bizim için büyük sıkıntı oldu. Tabi bizim çalışmamız biraz tempolu çalışma herkes kaldıramayabilir ama insanlar ayaksız doğmadığı sürece de ayakkabıcılık bitmeyecek bir sektördür. Bize ustalarımız bu bir altın bileziktir bu işi öğrendiğinizde ömür boyu aç kalmazsınız derlerdi. Ben buna katılıyorum. Sektörümüzde düzenli olarak ve işini bilerek çalışan hiçbir kimse nu sektörde aç kalmaz" diye konuştu.
Sultangazi'de işsizlik yok iş beğenmeme var
Ayakkabıcılıkta Sultangazi'nin büyük bir ivme kazandığını dile getiren Yıldırım Sayacılık Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım, "Türkiye'de spor ayakkabı üretiminin yüzde 70'i Sultangazi civarında üretiliyor. Bu da Sultangazi için büyük bir şans. Ayakkabıcılık ve tekstil istihdama yönelik olduğu için her ikisi de bölgemiz için çok önemli. Sultangazi'de işsiz sayısının az olduğuna ben inanıyorum. Bugün bakıldığında bütün ayakkabı ve tekstil firmalarında halen eleman aranıyor. İş bulamıyorum gibi söylemleri ben Sultangazi'de kabul etmiyorum. Ben işsizim diyene inanmayın. Burada işsizlik yok iş beğenmeme var, rahatlık arıyorlar. Ben ayrıca İstanbul Sayacılar Odası yönetim kurulu üyesiyim ve bu bölgenin sorumlusuyum Arnavutköy, Sultangazi, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa bölge sorumlusuyum. Dolayısıyla varsa işsiz sayısı hiç önemli değil hepsini işe yerleştireceğimin taahhüdünü yapıyorum" diyerek vatandaşların iş beğenmediğini belirtti.
"Ayakkabıcılığın temeli, kalbi sayacılıktır"
Sayacılığın önemine vurgu yapan Yıldırım, "Sayacılık imalattan daha çok istihdama yöneliktir. Örneğin ayakkabı imalatı yapan bir firma günde beş bin çift üretim yapıyor diyelim bunun için çalıştırdığı eleman sayısı 100 veya 150 kişidir. Ama bunun için sayacının çalıştırdığı eleman sayısı beş yüzü buluyor. Bu bakımda sayacılık istihdamı önemlidir. Ne kadar makineleşme olursa olsun makinenin başına bir eleman koymak gerekir. Sayacılık bir zanaattır. Zanaatla alakalı olduğu için çırağa kadar bu işi bilmeli ve çıraklıktan gelen o kültürü almak durumundadır. Ayakkabıcılığın temeli, kalbi sayacılıktır. Saya olduktan sonra ayakkabı oluşur" ifadelerini kullandı.
Sigorta primleri yüksek
Sektör olarak Sıkıntılarına da değinen Yıldırım Sayacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yıldırım, "Bizim sigorta primleri çok yüksek bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. İlginç bir şey var bizim sektörümüzde. Biz işçiliğimizde %18 KDV veriyoruz. Mesela tekstil de %8'dir, birçok üründe %8'dir ancak bizim işçiliğimiz maalesef %18. Bu noktada sıkıntı yaşıyoruz. İstihdama yönelik sektörlerin sigorta primlerinde iyileştirme yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü yüzlerce eleman çalıştırıyoruz. Bu noktada devletin kurumları birimleri bunu değerlendirip el atmaları gerekiyor. Çünkü bizim açımızdan bu büyük bir sorun. Bu şekilde olduğunda merdiven altı üretimler de çoğalıyor. Merdiven altı üretimlerinin çoğalmasının en büyük sebebi budur" dedi.
Kent Yaşam