Dolar rekor kırdı

Ekonomi 21.12.2013 - 11:01, Güncelleme: 21.12.2013 - 11:01 1959+ kez okundu.
 

Dolar rekor kırdı

Piyasalara politik risklerin hakimiyeti devam ediyor. Dün 2.08 TL'yi test eden dolar bugün 2.0830 TL ile tarihi rekora çok yaklaştı.
 Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun piyasalara etkisi bugün de devam ediyor. Operasyonun yarattığı siyasi gerginlik ile sarsılan piyasalarda dolar yükselmeye bugün de devam etti. Dün 2.08 TL'yi test eden dolar bugün 2.08 TL'yi de geçerek 2.0850 TL'yi gördü. Dolar en son 5 Eylül'de Amerikan Merkez Bankası Fed'in açıklamaları sonucu 2.0844 TL ile tarihi rekorunu kırmıştı. Operasyon gerginliği ile birlikte dolar rekoru tazelemiş oldu. BORSA KARARSIZ SEYREDİYOR Öte yandan borsa dün doların yükselmesiyle birlikte gelen satışların ardından güne önceki kapanışa göre 344,26 puanlık yükselişle 69.444,28 puandan başladı. Ancak doların rekora çok yaklaşmasıyla borsa da satışlar arttı. Borsa şu dakikalarda yüzde 0,30 68 bin 894 puanda seyrediyor. Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan borsanın büyük ölçüde iç gelişmeler kaynaklı gelişmeler nedeniyle değer kaybettiğini söyledi. Doların 2.07 TL üzerine çıkmasında ise Fed'in tahvil azaltımı kararının etkili olduğunu belirten Özarslan "ABD 10 yıllık faizleri yüzde 2.94 ‘lere yükseldi ve sepet 2,45 ile zirve seviyelerini kırdı. Merkez Bankası'nın gecelik faizlerde yüzde 7.75 seviyelerinde fonlamadan para vermesi şu anda TL'nin değer kazanmasına yetmiyor. Politik tansiyondaki ani değişiklik yatırımcıları tedirgin ediyor. Belediye seçimlerine kadar ekonomiden çok siyaset konuşulacak gibi görünüyor" diye konuştu. ÜÇ GÜNLÜK BİLANÇO AĞIR Operasyonun başladığı Salı gününden itibaren piyasalarda sular durulmadı. Operasyonun başladığı Salı gününden önce Pazartesi günü kapanışında 75 bin puana yakın olan borsa üç günde yüzde 7,69 düşerek 69 bin puana kadar geriledi. Operasyonda Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın gözaltına alındığı Halkbank hisselerinde ise düşüş daha ağır oldu. Operasyon öncesi 15.80 liradan satılan Halkbank hisseleri dünkü kapanışta 12.56 liraya kadar geriledi. Üç günlük kayıp yüzde 25'i buldu.haberedikkat.com
Piyasalara politik risklerin hakimiyeti devam ediyor. Dün 2.08 TL'yi test eden dolar bugün 2.0830 TL ile tarihi rekora çok yaklaştı.
 Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun piyasalara etkisi bugün de devam ediyor. Operasyonun yarattığı siyasi gerginlik ile sarsılan piyasalarda dolar yükselmeye bugün de devam etti.
Dün 2.08 TL'yi test eden dolar bugün 2.08 TL'yi de geçerek 2.0850 TL'yi gördü.
Dolar en son 5 Eylül'de Amerikan Merkez Bankası Fed'in açıklamaları sonucu 2.0844 TL ile tarihi rekorunu kırmıştı. Operasyon gerginliği ile birlikte dolar rekoru tazelemiş oldu.

BORSA KARARSIZ SEYREDİYOR
Öte yandan borsa dün doların yükselmesiyle birlikte gelen satışların ardından güne önceki kapanışa göre 344,26 puanlık yükselişle 69.444,28 puandan başladı.
Ancak doların rekora çok yaklaşmasıyla borsa da satışlar arttı. Borsa şu dakikalarda yüzde 0,30 68 bin 894 puanda seyrediyor.


Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan borsanın büyük ölçüde iç gelişmeler kaynaklı gelişmeler nedeniyle değer kaybettiğini söyledi. Doların 2.07 TL üzerine çıkmasında ise Fed'in tahvil azaltımı kararının etkili olduğunu belirten Özarslan "ABD 10 yıllık faizleri yüzde 2.94 ‘lere yükseldi ve sepet 2,45 ile zirve seviyelerini kırdı. Merkez Bankası'nın gecelik faizlerde yüzde 7.75 seviyelerinde fonlamadan para vermesi şu anda TL'nin değer kazanmasına yetmiyor. Politik tansiyondaki ani değişiklik yatırımcıları tedirgin ediyor. Belediye seçimlerine kadar ekonomiden çok siyaset konuşulacak gibi görünüyor" diye konuştu.
ÜÇ GÜNLÜK BİLANÇO AĞIR
Operasyonun başladığı Salı gününden itibaren piyasalarda sular durulmadı. Operasyonun başladığı Salı gününden önce Pazartesi günü kapanışında 75 bin puana yakın olan borsa üç günde yüzde 7,69 düşerek 69 bin puana kadar geriledi.
Operasyonda Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın gözaltına alındığı Halkbank hisselerinde ise düşüş daha ağır oldu. Operasyon öncesi 15.80 liradan satılan Halkbank hisseleri dünkü kapanışta 12.56 liraya kadar geriledi. Üç günlük kayıp yüzde 25'i buldu.haberedikkat.com
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gphaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.