gphaber
2016-04-11 00:56:45

Şaka Gibi Ama Gerçek

İbrahim Balcıoğlu

11 Nisan 2016, 00:56

Geçtiğimiz günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı KDV beyannamelerinde bir sürü gereksiz bilgiyi isteyeceğini sessiz sedasız duyurdu. Sessiz sedasız diyorum gerçekten kimsenin haberi olmadı. Beyanname programına giren meslektaşlar tarafından fark edilen bu yeniliklere göre maliye bakanlığı elektronik ortamda aldığı beyannamelerde artık ben fatura ve fiş sayılarını da istiyorum dedi. Biz mali müşavirler bu belgelerin içerdiği rakamları zaten bakanlığa her ay düzenli olarak bildiriyoruz ama bu sayı işi de nerden çıktı, 100 bine yaklaşan meslek mensubu ile beraberinde çalıştırdıkları 400 bine yaklaşan insanın buna aklı ermedi. Gerçekten verilecek beyan ha bir fatura ile ha 1000 fatura ile oluşsun bundan kime ne? Ancak bu sayı isteniyorsa bunu bazen bir işletmede hesap etmek için bir kişi bile istihdam edilmesi gerekebilir.

Bu olay sosyal medya vasıtasıyla meslek camiasında hızla yayıldı. Zaten burnundan soluyan meslektaşlar tepkilerini hem dernekler, hem de yasal temsilcileri olan oda ve birlikleri vasıtasıyla bakanlığa duyurma yarışına girdiler. Bunun sonucunda sorun şimdilik buzdolabına kaldırıldı. Kaldırıldı kaldırılmasına da şimdi de ben kaldırdım, biz kaldırdık, biz dondurduk açıklamaları gırla gitti. İşin komiği de Türkiye’nin en büyük odası diye caka satan İSMMMO ve onun bağlı olduğu TÜRMOB’un bunu biz kaldırdık demeleri oldu. Bir de bakanlığa gönderdikleri dilekçeleri sitelerinde ve sosyal medyada bak işte belgesi diye yayınladılar. Gerçekten gönderdiler mi gönderdilerse hala postada mı bilinmez ama iş bir şekilde halloldu.

Tabi bu işi şimdilik dondurtanları da zikretmeden geçmeyelim. İstanbul Meslekte Birlik kurucularından Ak Parti İstanbul Milletvekili Sayın Aziz Babuşcu, Maliye Bakanı ile bizzat görüşerek bu işi şimdilik dondurttu. Ancak kulağımıza gelen duyumlar bu işin şimdilik rafa kaldırıldığı yönünde. Türkiye gibi her alanda dijital ortama geçtiği bir devirde vergi mükelleflerinin kaç adet fatura ve fiş kestiğini kim merak eder, ben bunu anlamıyorum. Maliye Bakanlığının vizyonunu daha büyük projelere yönelmeli değil mi?

Tabi haklı olarak buna Türkiye Meslekte Birlik Platformuna bağlı dernek ve gruplar sahip çıktı. Mahcup bir eda ile ilk olarak sms ve maillerle bunu üye ve gönüldaşlarına duyururken, daha sonra da web sitelerinde ve soysal medyada paylaştılar. Konula ilgili olarak İSMMMD Başkanı Salih Ünal’ın “Mali müşavirleri sahadan çeken, işlerinin dışına yönlendiren müdahaleler istemiyoruz. Aksi halde vergi toplayamazsınız. Vergi kayıp, kaçağı ve kara para mücadeleyi asla yapamazsınız. Mali müşavirler asli görevlerine dönmeli, 3568 sayılı yasada iş tanımı yapılmalı. Bu tanım dışında görev dayatılmamalı. Maliye Bakanlığı bir değişiklik yapacaksa bunu tebliğ statüsünde ve önceden haber vererek yapmalı” dediği biliniyor.

İş hallolsa da olmasa da bu iş ve benzeri angaryalar mesleği yapılamaz hale getirdi. Meslektaşlar yaptıkları iş ve işlemleri ne işini yaptıkları vergi mükelleflerine ne de kamu kurumlarına anlatabiliyorlar. Anlatamadıkları gibi de gittikleri her kurumda mali müşavirleri kötüleyen memurlara da rastlanıyor. Her gün yeni bir angarya meslektaşın omzuna yüklenirken bunun parasal hiçbir karşılığı olmuyor. Mükellefler bizim için ne yapıyorsunuz ki diye yapılan işi önemsemezken, kamu kurumu dediğimiz Maliye, Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri sırtımıza daha neler yükleyebileceklerinin hesabını yapmakla meşguller.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.