31 Mart tarihinde yapılan son yerel seçimlerde Ak Parti ve MHP’nin mensubu olduğu Cumhur İttifakı, Türkiye genelinde %51 oy olarak nispeten başarılı bir profil çizmiş gibi görünse de, ittifak ortaklarından Ak Parti, tekrarlanan İstanbul da dahil olmak üzere, Ankara, Antalya, Sinop, Kastamonu gibi bir çok il belediyesini kaybetti. Yine İstanbul’da büyük oy potansiyeli olan ilçelerden Küçükçekmece ve Esenyurt Belediyeleri de elden çıkmış oldu. Tüm bunların yanında 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul seçiminde, 31 Mart’a göre tam 35 ilçede oylarında düşüş yaşadı.
Bunları neden mi yazıyorum? Merak etmeyin, bir seçim analizi yapmayı düşünmüyorum. Çünkü bu analizler seçimlerin akabinde medyada ve siyasi yelpazede geniş bir çerçevede yapıldı. Elbette alınan bu sonuçların birinci derecede müsebbibi ve sorumlusu olan partinin yetkili kurul ve organları da yapmıştır gerekli analizleri. En azından yapmış olmalarını tahmin ve ümit ediyorum.
Yazımızın konusu, yapılan bu geniş tahlil ve analizlerin ardından gerçekleştirilecek olan kongreler için start verilmiş olması. Ak Parti, iş bu yazının keleme alındığı tarih olan bugün itibariyle Türkiye genelinde kongre takvimini başlatmış durumda. Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir’in açıklamaları sonrasında resmileşen kongreler için delege seçimleri 28 Kasım'da başlıyor.
Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir’in cümleleri ile devam edelim. "430 bin delege seçeceğiz. Kim seçecek bunları? Üyelerimiz seçecek. Bütün üyelerimizi davet edeceğiz, onlar illerde ve ilçelerde AK Parti'nin delegelerini seçecekler. Önce ilçe delegelerimizi seçeceğiz, delegelerimiz de ilçe yönetim kurullarımızı ve ilçe başkanlarımızı seçecek. 28 Kasım-15 Aralık tarihlerinde tüm Türkiye'de bir bayram havasında seçmenimizi ve AK Partili üyelerimizi sandığa davet edeceğiz, onlar delegelerimizi seçecekler."
Kongre takvimine göre 2020 Ocak ayının ikinci haftasından itibaren ilçe kongrelerine başlayacaklarını belirten Kandemir, şunları kaydetti:
"İlçe kongrelerimizi 6 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz. Tüm ilçelerimizde kongrelerimizi bitirdikten sonra il kongrelerimizi başlatacağız. Takviminin uygunluğuna göre Genel Başkanımız bütün il kongrelerine katılmayı arzu ediyor. Özellikle büyükşehir kongrelerimize mutlaka geliyor zaten. Genel Başkanımızın takvimine de uygun olmak üzere hemen il kongrelerimize başlayıp 2020 sonu itibarıyla tüm Türkiye'de il ve ilçe kongrelerimizi tamamlamış olacağız. Sonra tabii büyük olağan kongremizi planlayacağız. O da MKYK'mizin uygun gördüğü bir tarihte, 2020'nin sonu ya da 2021 yılı içerisinde büyük kongremizi inşallah yapacak ve böylece kongre sürecimizi tamamlayacağız."
Görüldüğü üzere önce üyeler tarafından delegeler, sonra da delegeler tarafından yönetim ve başkanlar seçilecek. Tabi önceden İl-İlçe Başkanları tarafından hazırlanmış delege listelerini zarfa koyup sandıklara atmayacaklar parti üyeleri. Zaten böyle listeler hazırlanacağını tahmin etmiyorsunuzdur. Aman biz de bunu dile getirip kimsenin aklını bulandırmayalım. Eminim tüm üyeler kendi özgür iradeleri ile delege seçmek istedikleri isimleri bir kağıda yazacak ve oylarını kullanacaklardır. Seçilen delegeler de, İl ve Genel Merkez onayından geçmiş, mümkünse tek bir adayı seçmek için kongrede sandığa gidecekler. Gördüğünüz gibi, son derece demokratik bir takvim.
İşte bu tek isim çok büyük önem arz ediyor. Partinin son seçimlerde uğramış olduğu hayal kırıklığının sebep ve sonuçları iyi tahlil edildi ise daha önce uygulamaya konulan çalışmalarda bir takım sıkıntılar olduğu görülmüş olmalı. Yine bu sitede kaleme aldığım Ak Parti’de Teşkilat Kriterleri ( //www.gphaber.com/ak-partide-teskilat-kriterleri-makale,829.html ) başlıklı makalemde belirttiğim üzere, 24 Haziran genel seçimleri öncesi yenilenen teşkilatlarda belli başlı kriterler tatbik edilerek yeni yönetimler oluşturulmuştu. Fakat seçim sonuçlarının istenen düzeyde olmamasından ve Türkiye genelinde 8 puanlık bir düşüşten ötürü henüz yeni işbaşına geçen teşkilatlara fatura kesilemeyeceğini belirterek eklemiştim ; “ İş başına gelen kadroların en tepe yönetiminden mahalle yönetimine kadar takkeyi önlerine koyup neyin nerede yanlış veya eksik olduğu konusunda öz eleştiri yapmaktan çekinmeyerek bir sonuca ulaşacaklarına eminim. “
Eleştiri yada özeleştiri, bir şeyler yapıldı elbet fakat takke artık kafaya sığmıyor olmalı ki yeniden bir yapılanmaya gidileceğinin duyumları dolaşıyor ortalıklarda. Zira kabul edilmek istenmese de Ak Parti’de ivme aşağıya doğru hız kazanmaya başladı. En azından son 2 seçimde gözlemlenen bu.
Yeri geldiğinde sonuna kadar Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın arkasındayız ve destekçisiyiz demekten imtina etmeyen bir takım çevrelerin artık Reisin arkasında değil yanında saf tutmaları gerektiğini bir türlü kabullenemiyorlar. Peki Erdoğan ne yapsın? Daha yeni ABD Başkanı Trump ile görüştü, Katar’a gitti, , Putin’i ağırladı, Suriye’de olanlar malum, bir yandan Barış Pınarı Harekatı ve getirdiği sonuçlar, diğer yandan Doğu Akdeniz’de gerilim dolu zamanlar. Bu adam daha ne yapsın? Nereye kadar dayansın? Ülkesi ve milleti için elini değil başını taşın altına koymuş birisi fakat ne yazık ki bu işleri yapabilmesinin yolu da Türkiye’de seçim kazanmaktan geçiyor.
Sadede gelir isek, demek ki seçimi kazanmanın yolu da kongrelerden geçiyor. Başlıkta da belirttiğim gibi sular ısınmaya başladı. Bakalım ısınan bu sular kimleri yakacak göreceğiz.
Bu arada eklemekte fayda var; il ve ilçelerde görev almak üzere toplumun her kesiminden vatandaşlar olarak //www.akgorev.com/ adresinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Hasan Tilki 5 Yıl Önce
önce cıkmış oldugumuz davamızdan vaz gemiyecegiz beraber yürüyecegiz bu yollarda yalnız şunu da belirtmek isterim alt taban da büyük catlatlıklar var daha önceki secim calış malarımızda gördügüm kadarı ile bizim bir birim bizim bir birimize biraz hoş görü ve saygılı olmamız gerekiyor saygılar