gphaber
2016-01-09 02:08:00

AİLE DANIŞMANLIĞI/TERAPİSİ NEDİR? NEDEN DANIŞMANLIĞA İHTİYAÇ DUYULUR ?

Zekiye ÇAPAN

09 Ocak 2016, 02:08

Aile Danışmanlığı/Terapisi Özellikle eşler aile ve çocuklar ya da diğer Aile bireyleri arasında sorunlar yaşandığında başvurulması gereken çok uygun bir terapidir. Ayrıca bireysel terapiye katılan bir aile üyesindeki gelişmenin, diğer aile bireylerinin bu gelişmeye ayak uyduramaması nedeniyle yavaşladığı durumda da Aile danışmanlığı uygun görülmektedir. Aile içi sorunları çok kemikleştirmeden Aile danışmanlığına başvurmak pozitif duyguların negatif duygulara dönüşmemesinin en iyi önlemlerindendir. Aile danışmanlığı iyi ilişkilerin azaldığı ya da bittiği ve negatif karşılılıklar başladığında yani rahatsız ve başarısız ilişkilerle pozitif etkinin azaldığı yada bittiği ve negatif etkinin yükselmesiyle duygusal ilgisizliğin başlayarak “duygusal Muhasebeci”( ben senin için yaptım sen benim için yapmadın) Eşlerin bu duyguyla düşünüp davranması birlikte hareket etmenin anlamını bitirdiği yada bitirmek üzere olduğunun anlaşılmasıyla birlikte terapiye başvurulması; eşler arasındaki eleştirel dili,( sen hep sen hiç )gereksiz savunmaları,( Ne yaptın ki hep ben yaptım ) aşağılamayı ( Ben üstün ) kıskançlık (yorgunluk, bıkkınlık ve saygınlığı tüketme).davranışlarının yaratığı “duygu ve düşünce izolasyonun” aile sistemi içerisinde ki ilişki ve etkileşimlerinin anlamını kaybettiği ve yeniden duygu ve davranış inşa edilmesine duyulan ihtiyaçtır. Ve aynı zamanda ilişkileri hastalanmış kişilerin başvurması gereken bir hizmet alımıdır.
Düşünelim ki “Bilgisayar’a Virüs girmesi halinde” bir teknisyen tarafından tekrar yeni uyaranlara açık hale gelmesi ne kadar önem arz ediyorsa; olumsuzluklar yaşayarak, değersizlik ve yalnızlık duygularıyla kabaran kişilerde aynı şekilde yeni uyaranlara kapanır ve mevcut zihinsel ve duygusal süreçleri işlemez hale gelerek değersizlik yaşayıp duygularının öldüğünü zihinlerinin kilitlendiğini ve dalga dalga gelerek büyüyen travmaya artık tahammüllerinin kalmadığı hallerde Aile Terapisine başvurma zarureti artık kaçınılmaz olunur.

AİLE DANIŞMANLIĞININ/TERAPİSİNİN AMACI: Eşler arasında ki azalan ya da biten aktif ilginin, mutluluk ve heyecanın eşlerin birbirlerini yanlış anlama sonucu aralarına ördükleri psikolojik duvarın, empati duygusunun farkındalık çalışmasıyla birlikte kaldırılarak öfkeli söylem ve davranışlarla incitilen ya da yok sayılan duygularla çalışmaktır terapinin/ danışmanlığın amacı… Bu amaçtan hareketle; Negatif duyguların pozitif duygulara yönelmesiyle eşlerin birbirlerine karşı yakın ilgilerinin, sevgi ve saygının, ön yargısız aktif dinleme, anlama ve anlaşmak suretiyle ilişkiler arasında ki ( sınırlar, sıralama, güç dengesi) yeniden organize edilerek, danışmana/ terapiste getirilen problem neyse ve neredeyse o alanın/alanların ilişkilerdeki işlevsizlik, nedenleri duygu üzerine odaklanarak, danışana/aileye çatışmayı yönetme becerileri kazandırılarak evliliğin, ortak anlamı üzerinde yoğunlaşıp çalışılır. Evlilikte ki “ben değil biz’ in gerekliliği öneminin ( iç görü kazandırılması) ‘dır danışmalığın amacı. Aile terapisi/danışmanlığı danışan ve danışman arasında ilaca ve cerrahi müdahaleye başvurulmayan bir tedavi disiplinidir ve bu disiplin içerisin de danışan ve yaşadıkları önemlidir. Buradan hareketle Danışan danışmanlık için başvurduğu müessese de sorunlarını rahatlıkla konuşabilmesi, güvenmesi danışman tarafından dinlenmesi ve önemsendiğinin güven duygusuyla kendisini ilk seans dan itibaren iyi hissetmesi alacağı hizmetin yaşadığı psikoloji travmalarından kurtulacağının da ilk basamağıdır aynı zamanda. 

Sonuç olarak: İnsanlar kendilerini daha etkili daha doygun ve daha anlamlı yaşamasına yardım etmeyi amaçlayan, psikolojinin uygulamalı bir alanı olan danışmanlık/terapi danışanların duyguları, düşünceleri, tutumlarına ve davranışlarını işlevsizleştiren “psikolojik virüs’ü “ tedavi ederek kişinin/ kişilerin yaşamlarıyla daha iyi baş etmeleri ve onların benlik kavramlarını ve davranışlarını, keşfetmelerini anlamalarını ve ilişkilerini anlamsızlaştıran tutum ve davranışlarını değiştirmelerine yardım etmektir danışmanlığın amacı.. Kısaca; Spesifik teknikler yerine ilişkilerle ve ilişkilerin ürettiği duygularla çalışılan bir alan ve bu alanın en temel amacı da iyi bir ilişki ve karşılıklı pozitif bir duygu üreterek anlamlı davranışlarla kişinin/Ailenin hayatını kolaylaştırarak anlamlı kılmaktır…
Zekiye Çapan
İÇDEM
Psikoloji ve Eğitim Danışmanı


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.