Tasavvufta lale yaratanı hatırlatır. Peygamberimizin İstanbul’u fetheden kumandanı müjdelemesi her dönemde kutsal olan şehri müslüman camiasında da kutsal hale getirdi. Hal böyleyken İstanbul’a en çok yakışan çiçekte laledir.
Kilimlerimiz, tablolarımız, anıtsal bina ve sanat eserlerimiz, bazı camilerimizin çinileri, kalem işleri, cam eserler, tezhiplerimiz lale figürleriyle süslüdür. Lale ebru sanatında da minyatürde de sıklıkla ve sevilerek çok kullanılan bir çiçek.
İsimlerimize, semtimize lale adını verdiren, kültürümüzün önemli bir objesi haline gelen çiçeğin özelliği neydi. Tasavvufta yaratanı hatırlatan simge oluşu mu mağrur duruşu mu yoksa rengarenk ahengi mi? Hepsi ya da hiç biri…
Aylardan Nisan. İstanbul’da meydanlarda, sokaklar'da, parklarda bahçelerde, saksılarda laleler açmaya başladı. Lale yetiştiren çiftçi, lale manzarası karşısında büyülenen vatandaş, yerli yabancı turist çok mutlu. İstanbul’a bahar geldi. Lale, İstanbul’u açtı. İstanbul’da laleler açtı.
Bu bağlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi festivaller, sergiler ve en güzel lale yarışması düzenliyor. 7-29 Nisan tarihleri arasında her gün saat 11:00-19:45 arası Emirgan Korusu, Sultan Ahmet Meydanı, Büyük Çamlıca Korusu, Hidiv Korusu ve Taksim Meydanı'nda, Enstrümantal ve Türk Halk Müziği dinletileri, Ebru Sanatçıları ve ressamların performansları, çeşitli etkinlikler sergilenecek. En güzel lalenin fotoğrafını çekip yarışmaya katılmak istiyorsanız elinizi çabuk tutun son gün 25 Nisan. Detayları istanbulunlalesi sitesinde bulabilirsiniz.
Lale konusunu anlatmaya kalkmak bir delilikmiş yazmaya başlarken fark ettim. Ne tasavvufta sonu var ne edebiyatta ne de bitkiyi yetiştirmenin püf noktalarında. Lale soğanları türlerine göre Eylül-Kasım, Şubat-Mayıs aylarında dikimi yapılırmış. Erkenci, geç, duble ve birçok değişik türde çiçek açma periyotları ve formları varmış. Lale soğanının çapı toprağın derinliğine göre iyi ölçülmeli, toprak çapalanmalı, güzel renkli olması için toprak gübrelenmeliymiş ve daha bir sürü şey. Lale dikimini kurallarına uygun yaptığım halde diktiğim lale açmadı. Sanırım toprağa sevgi mi katmayı unuttum. Neyse ki İstanbul’da açan milyonlarca lale benim için dikildi deyip saksımı rafa kaldırdım. Korularda buluşmak dileğiyle…
şafak ergün 13 Yıl Önce
lale köklerimizin milli çiçeğidir.bu milli çiçeğimizi 2004 yılına kadar hollandadan ithal ediyorduk kadir topbaş beyin girişimci ve sosyal ruhu buna farklı bir yorum getirdi şu anda ithal edilmiyor ve lale artık türkiye de yetişiyor festivalleri düzenleniyor bizim çiftcimiz kazanıyor lalenin kültürümüzdeki yeri demişken neden kültürümüzde yeri ve önemi büyüktür bir örnek vermek isterim laleyi ters cevirdiğinizde arapça =lillah- yazısını apaçık okursunuz renkleriyle kattığı görsel güzelliğiyle derin bakana bir başka görünür lale adeta göz kırpar lalenin bir sırrıda laleyle nazik konuştuğunuzda renklerinin canlı çıkmasıdır bu konudaki denemeyi sizlere bırakıyorum hayretle şaşıracaksınız 2 tane aynı lale soğanını alın biriyle konuşmayın öylecene dursun diğeriyle güzel cümleler kurun renk tonunu ve yeşilinin daha canlı olduğunu fark edeceksiniz lale bitmez bir anlam taşır..bu anlamı yabancılardan ithal etmek ayıptı..artık bizim olan bizde..teşekkürler kadir topbaş.bravo zeynep:)
Songül KURT 13 Yıl Önce
istanbul'un ve türkiyenin lale devri bitmesin hiç....
gülcan ırmak 13 Yıl Önce
2012 yılında istanbula 11 milyon 650 bin lale dikildi.
Lale Çağlar Kişo 13 Yıl Önce
sevgili arkadaşım yazını beğeniyle okudum.kalemine sağlık.bana dair bir yazı olması da ayrıca hoşuma gitti:)
Ömer KAHRIMAN 13 Yıl Önce
bir kaç yıl önce bir şey hatırlıyorum,otogarda belediyenin çalışanları lale soğanı ve saksı yanındada çikolata dağıtıyorlardı.sanırım tüm türkiyeye dağılmıştı o zaman,hatta bayram arefesiydi.muhteşem bir görüntüydü :d