gphaber
2012-05-10 08:43:14

OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ

Zeynep Vurmaz

10 Mayıs 2012, 08:43

 
Devlet baba sosyal devlet olma sorumluluğuyla okullarda süt dağıtımına başladı. Sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla her okul günü 32 bin 500 okulda 7,2 milyon öğrenciye pastörize süt özel ambalajlarda sunuluyor. Okul sütü projesinin en önemli amacı çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak.
 Öğrencilere yaklaşık 144 milyon kutu süt dağıtılacak ve maliyeti 75 milyon lirayı bulacak çalışmanın bir amacının da süt üreticilerini ve sanayini desteklemek olacağından ekonomiye canlılık katacaktır.
Söz konusu Okul Sütü Projesi’nin başladığı yer Türkiye olunca yapılan her proje ve çalışmada olduğu gibi çarpık bir gündem konusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu aralar gündemimiz sütten zehirlenen çocuklar polemiği. En üzücü olan da çocukların gösterilere alet edilmesi.
Bakanlar yaptığı açıklamalarda şu ana kadar hiç zehirlenme yok diyor. Doktorlar bazı çocukların süt alerjisi olduğunu bazı çocukların da medyada çıkan haberlerden ve ailelerin sorularından dolayı psikolojik olarak rahatsızlandıklarını belirtiyorlar. Bazı aileler sonsuz bir güvenle çocuklarının okulda süt içmesine onay verdiler, çocukları lıkır lıkır sütünü içiyor. Bazı veliler kararsız bazıları da içirmemeye kararlı. Başbakan talimat verdi sütler bilimsel anlamda üniversitelerde inceleniyor. Şu ana kadar sütten zehirlenme bulgusuna rastlanmadı. Takipler devam ederken aslında en büyük suçlu sütteki laktoz çıkacak gibi görünüyor. Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekerinin adı. Sütün aromasının önemli karbonhidratıdır. Bazı çocuklar içince alerji olup zehirlendiklerini sanıyorlar. Çocukların beslenmesinde laktoz çok önemli bir yere sahiptir. Bu projenin diğer yararı da süte alerjisi olan çocukların tespiti yapılır ve gelişimi için gerekli olan tedbirler alınır. Türkiye’deki çocukların yüzde on ikisinin boy sorunu bu protein eksikliğinden kaynaklanıyor.
Sağlıklı beslenme sadece süt içmeyle olmaz. Geçen sene bakanlık çıkardığı bir genelgeyle okullarda gazlı ve boyalı içeceklerin satışıyla ilgili düzenleme yaptı. Okul kantinleri için bir standart oluşturma çalışmaları başladı ve uygulama pilot okullarda başarı gösterirse program yaygınlaşacak.
Amaç, çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak olunca okul sütü projesinin fazlalık sütün eritilmesi için yapılmadığına dair güvenim tam. Projenin beynen ve fiziken sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için bir devlet politikası olmasını ve süreklilik arz etmesini diliyorum. 

Yorumlar (1)

ozkan aslan 12 Yıl Önce

en onemlı amaç yandas fırmaları zengin etmek.......

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.